Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nizozemska

Vlasti najavile početak “bolnog” božićnog zatvaranja zbog koronavirusa

Informacija je došla kao šok za mnoge Nizozemce dok su se pripremali za božićno-novogodišnje praznike. Mnogi su pojurili u subotu kako bi kupili poklone i obroke te se ošišali u zadnji čas

Trgovačke ulice u Nizozemskoj su zatvorene, a božićni planovi su zaustavljeni jer je nacija u nedjelju započela novi lockdown s ciljem ograničavanja očekivanog porasta oboljelih od Covida-19 uzrokovanog Omicron varijantom.

Premijer Mark Rutte uveo je iznenadni lockdown u subotu navečer, naredivši zatvaranje svih trgovina, osim onih najvažnijih. Zatvoreni su restorani, frizerski saloni, teretane i muzeji i ostat će zatvoreni najmanje do 14. januara.

Informacija je došla kao šok za mnoge Nizozemce dok su se pripremali za božićno-novogodišnje praznike. Mnogi su pojurili u subotu kako bi kupili poklone i obroke te se ošišali u zadnji čas.

Ugostitelji su zatražili naknadu za propuštene prihode tokom sezone godišnjih odmora.

– Zatvaranje svih barova i restorana u tako važnom mjesecu je nevjerojatno dramatično. Potrebna nam je kompenzacija i izlazna strategija – navela je nizozemska podružnica za ugostiteljske kompanije.

Svi fakulteti će se zatvoriti ranije za božićne praznike i mogu će ostati zatvoreni najmanje do 9. januara, dok se ljudima preporučuje da primaju najviše dva gosta, a okupljanja na otvorenom dodatno su ograničena na najviše dva.

Više od 85 posto odraslih nizozemskih stanovnika je vakcinisano, ali je manje od devet posto odraslih do sada primilo dopunsku vakcinu, što je jedan od najnižih procenata u Evropi, javio je Reuters.