Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ograničen broj

Vlasti Saudijske Arabije objavile ko će ove godine moći obaviti hadž

meka

Vlada Kraljevine Saudijske Arabije ističe da su odluku donijeli držeći se osnovnog prioriteta koji se odnosi na održavanje sigurnosti hodočasnika na njenom zemljištu dok ne odu u svoje matične zemlje

Ovogodišnji hadž bit će održan u vrlo ograničenom broju i bit će omogućen samo hodočasnicima koji već borave u Saudijskoj Arabiji, saopćilo je saudijsko Ministarstvo za hadž i umru. Hadž će moći obaviti svi zainteresovani vjernici, bez obzira na nacionalnost.

– Ova odluka se donosi kako bi se osiguralo održavanje hadža na siguran način i uz poštovanje svih preventivnih mjera i potrebnih protokola o fizičkom distanciranju, kako bi se ljudi zaštitili od rizika povezanih s aktuelnom pandemijom i u skladu s učenjima islama u očuvanju života ljudskih bića – navodi se u saopćenju.

Vlada Kraljevine Saudijske Arabije ističe da su odluku donijeli držeći se osnovnog prioriteta koji se odnosi na održavanje sigurnosti hodočasnika na njenom zemljištu dok ne odu u svoje matične zemlje.

U saopćenju se podsjeća da je ranija odluka o obustavljanju obreda umre naišla na odobravanja islamskih i međunarodnih organizacija te prepoznata kao doprinos borbi protiv Covid-19 na globalnom nivou i podržavanje napora zdravstvenih organizacija na ograničavanju širenje te bolesti, javlja Mina.