Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlasti Singapura uvode zabranu pristupa internetu za sve javne službenike

javna uprava

Od maja naredne godine svim uposlenicima javnog sektora u Singapuru će biti zabranjen pristup internetu na računarima na njihovim radnim mjestima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na neimenovane izvore lista “Strait Times“, BBC javlja da je singapurska vlast odluku o zabrani pristupu internetu na radnim računarima javnih službenika donijela s ciljem borbe protiv prijetnji cyber napada i sprječavanja curenja tajnih dokumenata.

Zvaničnici Singapura također najavljuju da će uvesti i zabranu javnim službenicima da radne materijale i informacije o poslu šalju na privatne adrese elektronske pošte.

Nadležne institucije su obavijest o najavljenim ograničenjima na radnim mjestima javnih službenika poslale svim državnim institucijama, uključujući ministarstva i sudstvo.

Iz singapurskog Ureda za komunikacije i informisanje (IDA) smatraju kako će najavljene mjere donijeti bolju sigurnost na radnim mjestima.

Ističući kako singapurske vlasti konstantno vrše kontrolu sigurnosti komunikacijskih mreža, jedan od portparola IDA-e kazao je kako su zabrane pristupa interneta već uvedene u nekim kancelarijama javne službe, a da će do maja naredne godine ta mjera biti uvedena u cijelu službu.

Iako zvaničnici nisu potvrdili, analitičari smatraju da je do zabrane pristupa interneta došlo zbog nekog većeg sigurnosnog propusta.

Javnost u Singapuru oštro kritikuje vladu zbog najavljenog ograničavanja pristupa internetu, a na društvenim mrežama su pokrenute kampanje građana koji smatraju da su mjere radikalne i da će taj potez ugroziti imidž “pametne nacije“.

Kritike se posebno odnose na zabranu pristupa internetu uposlenicima sektora poput nastavnika, koji nisu u kategoriji da rade sa povjerljivim i važnim podacima.