Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandemija korona virusa

Vlasti u Njemačkoj se spremaju za uvođenje policijskog sata

minhen_njemacka_korona virus

Šef kabineta kancelarke Angele Merkel Helge Braun kazao je danas za list “Der Spiegel“ kako će vlasti predstojećeg vikenda pratiti ponašanje javnosti i konstatirati da li su odveć uvedene restriktivne mjere bile učinkovite

Vlada Njemačke sprema uvođenje policijskog sata u toj državi kako bi spriječila širenje korona virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šef kabineta kancelarke Angele Merkel Helge Braun kazao je danas za list “Der Spiegel“ kako će vlasti predstojećeg vikenda pratiti ponašanje javnosti i konstatirati da li su odveć uvedene restriktivne mjere bile učinkovite.

“Subota je od ključne važnosti. Posebno ćemo pažnju obratiti tog dana“, kazao je Braun.

Merkel bi se u nedjelju trebala sastati s premijerima 16 njemačkih pokrajina i revidirati mjere koje ta zemlja provodi u borbi protiv korona virusa.

Njemačka je treća najteže pogođena zemlja u Evropi. Korona virusom u toj zemlji je zaraženo 16.666 ljudi, a od posljedica zaraze preminule su 44 osobe.

Početkom sedmice njemačka vlada pozvala je građane da reduciraju socijalne aktivnosti i naredila zatvaranje svih subjekata čiji rad nije neophodan u ovim okolnostima.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a porom se proširio u sve dijelove svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu pandemiju.

U svijetu je korona virusom zaraženo 245.400 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je više od 10.000 osoba. Izliječeno je nešto više od 86.000 oboljelih.