Globus

SAD

Vođa desničarske grupe “Proud Boys” osuđen na 155 dana zatvora

24/08/2021

Incident se dogodio kao dio demonstracija pristalica Donalda Trumpa u znak protesta zbog pobjede Joea Bidena na izborima

Vođa grupe s krajnje desnice, ‘Proud Boys’ (Ponosni momci), osuđen je na gotovo šest mjeseci zatvora zbog spaljivanja ukradene zastave pokreta ‘Black Lives Matters’ u decembru prošle godine, prenosi BBC.

Enrique Tarrio (37) priznao je krivnju za spaljivanje zastave i pokušaja nabavke magacina za municiju velikog kapaciteta.

Pojavljujući se u ponedjeljak putem video linka na sudu, Tarrio se izvinio i rekao da ,,nema opravdanja” za njegove postupke.

On će 6. septembra biti premješten u zatvor kako bi započeo služenje kazne od 155 dana.

Tužioci su rekli da su Tarrio i drugi članovi ‘Ponosnih momaka’ 12. decembra 2020. uklonili zastavu sa crnačke metodističke crkve Asbury United i zapalili je.

Incident se dogodio kao dio demonstracija pristalica Donalda Trumpa u znak protesta zbog pobjede Joea Bidena na izborima.

Grupa ‘Proud Boys’, koju je 2016. osnovao kanadsko-britanski desničarski aktivist Gavin McInnes, je krajnje desničarska, antimigrantska, potpuno muška grupa koja je i ranije učestvovala u uličnom nasilju nad ljevičarskim grupama. Tarrio je postao nacionalni lider grupe 2018. godine.

Black Lives Matter ( “Crnački životi vrijede”) je politički i društveni pokret koji protestira protiv incidenata policijske brutalnosti i svih rasno motiviranih akata nasilja nad crncima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.