Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Vođa desničarske grupe “Proud Boys” osuđen na 155 dana zatvora

Enrique Tarrio Proud Boys BLM (1)

Incident se dogodio kao dio demonstracija pristalica Donalda Trumpa u znak protesta zbog pobjede Joea Bidena na izborima

Vođa grupe s krajnje desnice, ‘Proud Boys’ (Ponosni momci), osuđen je na gotovo šest mjeseci zatvora zbog spaljivanja ukradene zastave pokreta ‘Black Lives Matters’ u decembru prošle godine, prenosi BBC.

Enrique Tarrio (37) priznao je krivnju za spaljivanje zastave i pokušaja nabavke magacina za municiju velikog kapaciteta.

Pojavljujući se u ponedjeljak putem video linka na sudu, Tarrio se izvinio i rekao da ,,nema opravdanja” za njegove postupke.

On će 6. septembra biti premješten u zatvor kako bi započeo služenje kazne od 155 dana.

Tužioci su rekli da su Tarrio i drugi članovi ‘Ponosnih momaka’ 12. decembra 2020. uklonili zastavu sa crnačke metodističke crkve Asbury United i zapalili je.

Incident se dogodio kao dio demonstracija pristalica Donalda Trumpa u znak protesta zbog pobjede Joea Bidena na izborima.

Grupa ‘Proud Boys’, koju je 2016. osnovao kanadsko-britanski desničarski aktivist Gavin McInnes, je krajnje desničarska, antimigrantska, potpuno muška grupa koja je i ranije učestvovala u uličnom nasilju nad ljevičarskim grupama. Tarrio je postao nacionalni lider grupe 2018. godine.

Black Lives Matter ( “Crnački životi vrijede”) je politički i društveni pokret koji protestira protiv incidenata policijske brutalnosti i svih rasno motiviranih akata nasilja nad crncima.