Jose Antonio Yepez

Vođa meksičkog kartela osuđen na 60 godina zatvora

Jose Antonio Yepez (1)

Poznat kao “El Marro” (Čekić), Yepez je bio šef kartela Santa Rosa de Lima sa sjedištem u Guanajuatu koji je vodio krvavi rat u državi s Kartelom nove generacije Jalisco (CJNG), jednim od najmoćnijih meksičkih bandi

Vođa meksičkog kartela koji je postao jedan od najtraženijih kriminalaca u Meksiku zbog industrijske krađe nafte osuđen je na 60 godina zatvora, saopćili su državni tužioci.

Jose Antonio Yepez, ozloglašeni kradljivac goriva okrivljen za podsticanje naglog porasta nasilja u centralnoj državi Guanajuato, uhapšen je 2020. godine u velikom trijumfu za predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Poznat kao “El Marro” (Čekić), Yepez je bio šef kartela Santa Rosa de Lima sa sjedištem u Guanajuatu koji je vodio krvavi rat u državi s Kartelom nove generacije Jalisco (CJNG), jednim od najmoćnijih meksičkih bandi.

Kancelarija državnog tužioca Guanajuata objavila je na Twitteru da je regionalni sud “proglasio njega i njegove saradnike krivim za zločin otmice”.

Yepez je do sada najpoznatiji pripadnik kriminalnog miljea uhapšenog pod Lopezom Obradorom, koji je obećao da će srušiti rekordne nivoe nasilja i također smanjiti rasprostranjenu krađu nafte iz naftovoda državnog naftnog giganta Pemex.

Kartel Santa Rosa de Lima bavio se nizom kriminalnih aktivnosti u Guanajuatu, od krijumčarenja droge do otmice. Krađa goriva je često bila lak izvor novca u državi ispresijecanoj cjevovodima i sjedištu velike rafinerije.