Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojislav Šešelj sazvao pressicu i poručio: U Haag će morati da me nose

seselj pressica (2)

Haški optuženik i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, komentarišući sutrašnje saslušanje pred Višim sudom u Beogradu u postupku za izručenje Haškom tribunalu gdje će mu krajem mjeseca biti izrečena presuda po optužnici za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH i Hrvatskoj i Vojvodini od 1991. do 1993, rekao je da će se pojaviti pred pred sudom te da očekuje da će pred sud doći i veći broj stranačkih simpatizera, javlja Anadolu Agency.

„Ja ću tamo iznijeti ono što imam da kažem kao način svog protivljenja isporuci. Što se tiče mog stava, on je poznat, ja dobrovoljno ne idem. Ako odluče da me isporuče, morat će da me nose, a šta sam rekao pred sudijom, to ću vam sutra ispričati po izlasku iz Suda“, rekao je Šešelj na konferenciji za štampu.

seselj pressica (3)

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je rekao da Srbija ima svoje međunarodne obaveze koje treba da ispunjava, Šešelj je naveo da je za Srbiju velika sramota što je Tomislav Nikolić njen predsjednik, jer kako je rekao, radi se „o kriminalcu, korumpiranom čovjeku, o čovjeku koji je stekao lažnu fakultetsku diplomu, a da nijedan ispit nije polagao“ te da ga stoga njegove izjave ne interesuju.

„Ovo i nije u okviru njegove nadležnosti, on je htio samo malo da zasoli i začini već napravljenu čorbu, na Vladi je da donese odluku. Kakva god bila sudska odluka, Vladina je posljednja, jer ministar pravde na kraju potpisuje sam akt o isporuci“, rekao je Šešelj.

Tokom današnje konferencije za novinare, Srpska radikalna stranka je potpisala Povelju o strateškom partnerstvu i političkom savezu sa Slovenačkom nacionalnom strankom.

seselj pressica (1)

Jedan od članova u Povelji, koji su Vojislav Šešelj i predsjednik Slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinič Plemeniti pročitali na srpskom i slovenačkom, glasi: „Slovenačka nacionalna stranka prihvata i podržava strateški interes Srpske radikalne stranke da se sve srpske zemlje ujedine u sastavu Velike Srbije, države u kojoj će u slozi i ljubavi živeti Srbi pravoslavci, Srbi rimokatolici, Srbi muslimani i Srbi protestanti.“

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izdalo je nalog za izručenje Vojislava Šešelja do 31. marta, kada mu je zakazano izricanje presude. On se od novembra 2014. nalazi na privremenoj slobodi u Srbiji.

Suđenje Šešelju u Haškom tribunalu je počelo 2007, a u pritvor Haškog suda je prebačen 2003. Suđenje mu je okončano 2012. godine.