Globus

nacionalni dan Francuske

Vojna parada u Parizu, šou ukrao “leteći čovjek s puškom” (VIDEO)

14/07/2019

Glavna atrakcija bio je francuski izumizelj Franky Zapata koji je u svojevrsnom letećem odijelu pokupio svu pažnju preletivši Jelisejska polja sa puškom u ruci

Ključni lideri Evropske unije, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i holandskog premijera Marka Ruttea, pridružili su se danas francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u Parizu da bi prisustvovali vojnoj povorci kojom se obilježava Nacionalni dan Francuske.

Ovaj dan obilježava se u spomen 14. jula 1789. godine kada je u Francuskoj revoluciji napadnuta tvrđava Bastille u Parizu.

Oko 4.300 pripadnika oružanih snaga, uključujući i pukove iz drugih evropskih vojski, marširalo je danas niz Champs-Elysees aveniju što je tradicija koja datira još od Prvog svjetskog rata.

Članovi slavne francuske Legije stranaca i konjica u sjajnim uniformama marširali su pred visokim zvanicama, javio je danas AFP.

– Vojska se transformira: modernizira se za naše vojnike, naš suverenitet i našu nezavisnost – kazao je Macron u kratkoj izjavi televiziji France 2.

Uspostavljanje jače evropske vojne saradnje jedan je od ključnih Macronovih vanjskopolitičkih ciljeva i taj cilj nije se mijenjao usprkos rastućim političkim turbulencijama u Njemačkoj i britanskom izlazu iz Evropske unije.

U svjetlu francuske ambicije da bude vodeća moderna vojna sila pod vodstvom predsjednika Macrona, on je u subotu najavio stvaranje nacionalne komande za svemirske snage koja će biti dio zračnih snaga.

Nakon parade Merkel je kazala da je ovo bila velika gesta za evropsku odbrambenu politiku, kao i da za Njemačku predstavlja čast što je učestvovala u toj paradi kao jedna od devet država koje su dio ove inicijative.

Glavna atrakcija bio je francuski izumizelj Franky Zapata koji je u svojevrsnom letećem odijelu pokupio svu pažnju preletivši Jelisejska polja sa puškom u ruci.

Isprva je isprobao svoj izum iznad vode, a tvrdi da može letjeti deset minuta i dostići brzinu od 190 kilometara na sat.

Njegov sljedeći poduhvat bit će prelijetanje La Manchea u Englesku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.