Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

filipini

Vojni avion pao u selo: Najmanje 50 poginulih, ima i povrijeđenih mještana sela

avion

Osobe koje su preživjele nesreću prebačene su u bolnicu, a zvaničnici su naveli da se nastavlja potraga i spašavanje nestalih osoba

Najmanje 50 ljudi poginulo je kada se vojni avion jučer srušio tokom slijetanja na jugu Filipina, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Filipina ranije je objavilo da se vojni avion tipa C-130, u kojem se nalazilo ukupno 96 ljudi, srušio u selu Bangkal koje pripada gradu Patikul, pokušavajući sletjeti na ostrvo Jolo u provinciji Sulu.

General Edgard Arevalo potvrdio je da je 49 osoba preživjelo nesreću, dok je poginulo najmanje 50 osoba, među kojim 47 pripadnika vojske. U padu aviona povrijeđeno je i nekoliko mještana sela.

Osobe koje su preživjele nesreću prebačene su u bolnicu, a zvaničnici su naveli da se nastavlja potraga i spašavanje nestalih osoba.

Ministar odbrane Delfin Lorenzana izjavio je da su se u avionu nalazila tri pilota i pet članova osoblja kabine, dok su ostatak činili članovi vojnog osoblja.

Vojni avion se srušio nakon što je promašio pistu tokom slijetanja, a potom se zapalio.

Avioni C-130 inače se koriste za prevoz trupa i zaliha. Također su često raspoređeni za pružanje humanitarne pomoći i pomoć u katastrofama.

Avion je letio iz zračne baze u Manili te je prošao pored grada Cagayan de Oro u južnoj regiji Mindanao prije nego je krenuo prema otoku Jolo.

Većina putnika nedavno je završila osnovnu vojnu obuku i bila je raspoređena na Mindanaou.