Michael Clarke

Vojni stručnjak za BBC: Ukrajina ponižava Rusiju na bojnom polju, brišu s njima pod

ukrajinsla vojska tw

“Rusi čine gotovo svaku moguću taktičku pogrešku”

Britanski vojni stručnjak Michael Clarke, bivši direktor istraživačkog centra Royal United Services Institute, analizirao je situaciju u Ukrajini. U emisiji Today na BBC Radiju 4 rekao je da “Ukrajina ponižava Rusiju na bojnom polju i, prema mišljenju svijeta, briše s njima pod”.

“Rusi čine gotovo svaku taktičku pogrešku koju je moguće napraviti. Izgledaju kao snage koje su bile potpuno nepripremljene, koje nisu razmišljale o tome kako bi velika vojna akcija mogla izgledati”, rekao je.

“Ukrajinci su zaustavili rusko napredovanje na svim područjima, pa čak i sada izvode prilično učinkovite protunapade. Rusi gube puno opreme i vojnika”, dodao je.

Clarke kaže da Ukrajina ima standardni sustav zapovijedanja i kontrole ratišta, koji je izgrađen uz pomoć zemalja NATO-a još 2014. godine. Napad na postrojenja za održavanje aviona u Lavovu jutros jasno pokazuje da “Rusi idu na infrastrukturu koja drži ukrajinske avione u zraku”, kaže Clarke.

Udar na grad na zapadu, samo 70 kilometara od poljske granice, također je, kaže vojni stručnjak, pokušaj zastrašivanja Zapada da ne pomaže Ukrajincima kao što su do sada to činili.