Propao pokušaj vojnog udara u Turskoj

ataturk

2:15 Reuters javlja da je turska državna televizija TRT ponovo pod kontrolom Erdoganovih snaga i počela je s emitiranjem. Televizijsko osoblje prepričava kako su ih zavjerenici držali kao taoce.

2:09 Nacionalna obavještajna jedinica upravo je objavila da je državni udar u Turskoj poražen, izjavio je za CNN Turk Rinuh Yilmaz, press oficir ove nacionalne objavještajne organizacije.

2:00 Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je večeras putem telefona sa državnim sekretarom Johnom Kerryjem kako bi raspravljali o događajima u Turskoj, saopćila je Bijela kuća.

– Predsjednik i državni sekretar su se složili da sve strane u turskoj trebaju podržati demokratski izabranu Vladu Turske, pokazati suzdržanost i izbjegavati bilo kakvo nasilje ili krvoproliće. Državni sekretar je naglasio da će State Department nastaviti biti fokusiran na sigurnost američkih građana u Turskoj. Predsjednik je zatražio od državnog sekretara da ga nastavi informirati o razvoju situacije – navodi se u saopćenju Bijele kuće, prenosi CNN.

1:57 Hiljade građana izašli su na ulice skoro svih većih gradova Turske, uključujući Ankaru, Istanbul, Izmir, Konyu, kako bi dali podršku vlastima.

Brojni građani okupili su se ispred rezidencija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i premijera Binalija Yilsirima kako bi im uputili poruke podrške u borbi protiv grupe koja je večeras u Ankari i Istanbulu pokušala izvesti pobunu protiv Vlade Turske i njenih građana, javlja Anadolu Agency (AA).

1:50 Privedeno je 13 vojnika koji su pokušali ući u predsjedničku palatu. Trojica su visokorangirani oficiri.

privedeni vojnici2

Na zgradu Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) bačene su dvije bombe. Poslanici u skupštini evakuisani su u sklonište unutar zgrade.

1:30 Objavljen je novi video kako je iz helikoptera otvorena vatra na građane na ulicama Ankare.

1:20 AFP javlja o pucnjavi na mostu preko Bosfora u Istanbulu. Navodno su vojnici zapucali kako bi rastjerali građane koji su se odazvali Erdoganovu pozivu da izađu na ulice. Navodno ima povrijeđenih.

1:08 U napadu iz zraka koji su na zgradu Uprave specijalne policije u Ankari izveli učesnici vojnog udara protiv Vlade Turske, poginulo je 17 policajaca, javlja Anadolija.

Kako javlja AFP, turski vojni avion F-16 srušio je helikopter u kojem su se nalazili pobunjeni vojnici.

00:30 Očevici navode da su tenkovi otvorili vatru oko zgrade turskog parlamenta, prenosi Reuters.

Također tvrde da je vojni helikopter otvorio vatru iznad prijestolnice Ankare kao i da se čula snažna eksplozija.

00:27 – Pobunjena vojska i policija odana Erdoganu razmjenjuju vatru na mostu u Istanbulu. Povrijeđeno je najmanje troje ljudi.

00:20 Brojni građani okupili su se ispred rezidencija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i premijera Binalija Yilsirima kako bi im uputili poruke podrške u borbi protiv grupe koja je večeras u Ankari i Istanbulu pokušala izvesti pobunu protiv Vlade Turske i njenih građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Hiljade građana izašli su i na ulice skoro svih većih gradova Turske, uključujući Ankaru, Istanbul, Izmir, Konyu, Adanu i druge gradove. Okupljeni građani osuđuju pokušaj pobune i podržavaju vladu u nastojanju da očuva stabilnost zemlje.
Pored građana, podršku turskoj vlasti upućuju i brojne nevladine organizacije i političke stranke.

turska pobuna33

23.46 U više gradova stvorili su se dugački redovi pred bankomatima.


23:43  Američki državni sekretar John Kerry izjavio je reporterima u Mokvi da je dobio izvještaje o onome što se događa u Turskoj.

– Nemam detaljne informacije. Nadam se da će biti mir, stabilnost i kontinuitet u Turskoj – kazao je on.

Kako prenosi CNN, trenutno nema nezavisne potvrde i nejasno je ko ima kontrolu u Turskoj.

23:40 RT je objavila video na kojem se čuje pucnjava, te vide građani kako bježe.

23:30 Spiker na turskoj državnoj televiziji TRT objavio je večeras u programu da državom sada upravlja “mirovni savjet” i da je proglašeno vanredno stanje da se ne bi dozvolilo narušavanje javnog reda.

Šef istanbulskog odbora vladajuće turske stranke AK izjavio je da vojnici ulaze u zgradu ove partije i govore svima da izađu.

Izvor iz EU koji prati događaje u Turskoj rekao je da vojska kontroliše aerodrome i strateške tačke u Istanbulu.

23:20 “Na pobunu protiv volje naroda naravno da ćemo odgovoriti u skladu s pravom, Ustavom i zakonima. Odgovor će dobiti oni koji čine ovakve korake bili oni u Oružanim snagama, bili manjina ili u nekoj od institucija, poručio je predsjednik Turske Erdogan.

23:18 Turski vojnici ušli su u zgradu državne televizije u Ankari, izjavio je večeras novinar ove televizije.

Grupe koje prate svjetsku informacionu mrežu istovremeno su saopštile da je u Turskoj ograničen pristup Facebooku, Twitteru i Youtubeu.

23:17 Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu osudio je večerašnje pokušaje pobune protiv Generalštaba u Ankari i Istanbulu, te poručio da ne postoji ovosvjetska sila koja može zaustaviti Tursku na njenom putu demokracije i sreće, javlja Anadolu Agency (AA).

„Do kraja ćemo ostati odani volji našeg naroda i demokratiji. Niti jedna sila nas neće spriječiti na tom putu prosperiteta i sreće“, napisao je Cavusoglu na društvenoj mreži Twitter.

5768579572378268718-account_id=1

23:15 “Došlo je do vojne pobune, izvesti je pokušavaju pripadnici terorističke organizacije Fetullahci paralelne državne strukture (FETO/PDY) u redovima Oružanih snaga.”, prenosi Anadolija iz sigurnosnih izvora.

23:05 Turske oružane snage saopćile su večeras kako su preuzele vlast u zemlji da bi zaštitle demokratski poredak i ljudska prava, prenosi Reuters.

U saopćenju poslatom e-mailom koji je prenijeto na turskim tv kanalima vojska je saopćila da će sve postojeće veze sa inostranstvom biti zadržane kao i da će vladavina zakona ostati prioritet.

U međuvremenu AFP prenosi da je najviši general turske voske uzet za taoca u sjedistu armije, prenosi Tanjug.

Istanbul coup AFP (1) Hulusi Akara, šefa turske vojske, uhapsila je vojska, navode mediji. Istanbulski aerodrom je zatvoren, a turski mediji navode da se čuje povremena pucnjava u blizini sjedišta specijalne policije.

23:01 Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prema dostupnim informacijama na godišnjem odmoru, pretpostavlja se u turskom ljetovalištu Bodrum.

23:00 U Centru za obuku specijalne policije u Ankari odjeknula je jaka eksplozija. Reporter AA javlja da je nakon eksplozije u kompleksu specijalne policije u distriktu Golbasi izbio požar.

22:53 Vojni helikopter otvorio vatru u Ankari, a turski mediji javljaju da je meta bilo sjedište turske obavještajne agencije MIT.

22:50 Kako javlja Sky News, na ulicama Istanbula vodi se borba između vojske i policije. Policajci koji brane predsjedničku palaču navodno su razoružani.

22:45 Yildrim je rekao da se trenutno ne može govoriti o državnom udaru, već o pobuni u vojsci, prenio je turski list Hurijet. On je rekao da su angažovane sigurnosne snage. Policija i vojska su blokirali mostove u Istanbulu s azijske ka evropskoj strani grada. Agencija Dogan je javila da su pripadnici policije u Anakari pozvani da se jave na dužnost.

22:41 Anadolu Agency (AA) javlja manja grupa naoružanih osoba je pokušala pobunu protiv Generalštaba Oružanih snaga Turske.

Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je večeras da je došlo do pobune protiv Generalštaba turske vojske.

“Takvo što neće biti dozvoljeno. Oni koji to pokušavaju platiće ceh svojih postupaka”, rekao je turski premijer.

22:38 Kako javlja Reuters, vojska je izdala saopštenje da je preuzela vlast.

Turska vojska blokirala je mostove preko Bosfora u Istanbulu, a svjetski mediji javljaju da se najvjerovatnije radi o državnom udaru.

S druge strane, prema nepotvrđenim informacijama iz Ankare, u gradu se čuju pucnju dok vojni helikopteri i avioni nadlijeću grad.

Prema nezvaničnim informacijama otet je načelnik generalštaba turske vojske.
Također, saopšteno je da su zatvorena su dva mosta na Bosforu u Istanbulu.


Premijer Turske Binali Yildirim je kazao kako je primijećena je blokada nekih objekata od značaja. Sigurnosne snage su aktivirane u cilju rješavanja te situacije.

“Snage sigurnosti su aktivne u punom kapacitetu. Na silu ćemo odgovoriti silom, dali smo jasnu naredbu”, rekao je Yildirim.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Turske su pozvani na dužnost u punom kapacitetu.

Kako saznaje Anadolu Agency (AA) manja grupa naoružanih osoba je pokušala pobunu protiv Generalštaba Oružanih snaga Turske.

Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je večeras da je došlo do pobune protiv Generalštaba turske vojske.

“Takvo što neće biti dozvoljeno. Oni koji to pokušavaju platiće ceh svojih postupaka”, rekao je turski premijer.