Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Vojska Srbije predstavila haubicu “Aleksandar”: Puca u oba smjera (VIDEO)

07/04/2018

Vojska Srbije predstavila je kako dejstvuje haubica nazvana “Aleksandar”.

Novi artiljerijski sistem je i vizuelno i konstrukcijski drugačiji od svog prethodnika “Nore”. Kabina nišandžije sada je na prednjoj strani vozila, odvojena od automatskog punjača. Ovaj sistem ima mogućnost gađanja u oba smjera, koje se ostvaruje pomoću četiri ugrađene hidrauličke stope i čini ga jedinstvenim sistemom u svijetu.

Kao i ranije verzije iz “Nore”, novo oruđe ima kalibar 155 milimetara, sa dužinom cijevi od 8,06 metara, zapreminom komore od 23 litra ili od 25 litara i maksimalnim dometom od 30 kilometara sa običnim projektilom, 42 sa aktivno-reaktivnim i 60 kilometara za projektil sa raketnim motorom. Domet zavisi, prije svega, od vrste projektila i zapremine komore.

Najvažnija komponenta modula naoružanja predstavlja potpuno automatizovani punjač u koji staje 12 projektila i barutnih punjenja. Kao dodatak, na platformu je dodata još jedna automatizovana dopuna sa još 12 raketa.

Brzina kojom gađa “Aleksandar” je 6 granata u minuti, što je brže od “Nore”, a to je bio i glavni zahtjev Vojske Srbije za novo artiljerijsko oruđe. Topovi i haubice koje je ranije imala vojska Srbije imale su manje brzine gađanja od tri do četiri granate u minuti, u zavisnosti od uvježbanosti posada, pišu beogradske Novosti.

Nova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom i brzo napušta položaj, koristeći taktiku “udari i bježi”, uz pogon na svih osam točkova. “Aleksandar” je apsolutno automatizovan, pa je vrijeme prelaska iz marševskog u borbeni položaj znatno smanjeno, te mu je od trenutka zaustavljanja do ispaljivanja prve rakete potrebno svega 60 sekundi!

Potrebna su svega tri člana posade, smještena u oklopljenu kabinu vozila, za upravljanje kako vozilom tako i njegovim naoružanjem. Kabina je veoma dobro zaštićena, pa je i nivo bezbjednosti u vozilu izuzetno visok.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.