Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojska Srbije predstavila novo naoružanje, zovu se “Miloš” i Lazar”

vojska srbije (2)

Dio naoružanja i vojne opreme domaće proizvodnje Srbije, kojom će u okviru projekta „1500+“ biti opremljena Vojska Srbije, predstavljeno je danas na vojnom poligonu „Nikinci“, javlja Anadolu Agency.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da će vojska ove zemlje moći da se suoči sa svim izazovima i da će biti povećana efikasnost vojnika.

“Projektom 1500+ nastavljamo da unapređujemo našu vojsku. Sve što je danas prikazano je proizvod našeg znanja, nema mnogo država koje mogu da se pohvale da mogu da proizvedu tako široku gamu proizvoda”, rekao je Vulin.

Na poligonu je prikazano dejstvo nove generacije streljačkog naoružanja koje proizvodi kragujevačka “Zastava”, među kojima modularna automatska puška M17 kalibra 6,5 milimetra grendel, snajperske puške M07, M91/16 i M12, kao i taktički pištolj EZ kalibra devet milimetra.

Prikazano je i daljinsko upravljanje borbenom stanicom sa mitraljezom 12,7 milimetra sa daljinski kontrolisanog vozila bez posade “Miloš”, kao i mitraljezom istog kalibra sa oklopnog vozila “Lazar 3”.

Predstavljen je i novi metak 6,5×39 milimetra grendel.

Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković rekao je Srbija ne zavisi od uvoza oružja i da će do kraja godine u naoružanje Vojske ući prvih šest oklopnih transportera “Lazar” sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetra.

Vulin je danas potvrdio novinarima da će srbijanski i i američki vojni padobranci održati zajedničku vježbu, navodeći da je riječ o redovnim aktivnostima Vojske Srbije.

On je najavio da će vježba biti održana naredne sedmice u Srbiji.