Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednica Evropske komisije

Von der Leyen: EU nije priznala talibane

ursula_von_der_leyen

Fon der Lajen je naglasila da je pomoć EU za razvoj povezana sa poštovanjem ljudskih prava, dobrim postupanjem prema manjinama i poštovanjem prava žena i djevojčica

Evropska unija (EU) nije priznala talibane niti je vodila političke razgovore sa militantima, rekla je u subotu, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen).

Fon der Lajen je izjavu dala tokom posjete sa predsjednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom (Charles Michel) prijemnom centru u Madridu za evakuisane iz Avganistana.

Najavila je da će predložiti da za 57 miliona eura bude povećana humanitarna pomoć koju je Evropska komisija ove godine izdvojila za Avganistan, javlja RSE.

Fon der Lajen je naglasila da je pomoć EU za razvoj povezana sa poštovanjem ljudskih prava, dobrim postupanjem prema manjinama i poštovanjem prava žena i djevojčica.

“Možda smo čuli reči talibana, ali će biti mjerene njihovim djelima i postupcima”, naglasila je Fon der Lajen i dodala da je Evropska komisija spremna da pruži podršku članicama EU koje budu pomogle u preseljaju izbeglica.

Zatražila je od međunarodne zajednice da se otvori prema izbjeglicama iz Avganistana.

“Preseljenje ugroženih osoba je od velike važnosti. To je naša moralna dužnost. Ponuditi legalne i bezbjedne puteve širom svijeta u našoj organizaciji za one kojima je zaštita neophodna mora biti prioritet sastanka G7 naredne sedmice o krizi u Avganistanu”, naglasila je Fon der Lajen.

Najviše rangirani zvaničnici EU i predsjednik Vlade Španije Pedro Sančez (Sanchez) posjetili su u subotu ustanovu koju je Španija uspostavila u vojnoj bazi Torehon, nedaleko od Madrida. Sančez je naveo da centar može da primi do 800 ljudi.

Dva aviona koje je u Avganistan poslala Španija već su se vratila u bazu.
U prvom avionu bilo je petoro Španaca i 48 Avganistanaca koji su radili za vlasti i njihove porodice. Drugi let stigao je kasno u petak uvečer sa još 110 Avganistanaca.

Treći avion sa oko 110 putnika napustio je Kabul ka Dubaiju koji Španija koristi ka stanicu ka Madridu.

Talibani su okončali preuzimanje kontrole nad Avganistanom 15. avgusta, kada su bez borbe ušli u Kabul.