Globus

Predsjednica EK

Von der Leyen: EU se mora riješiti zavisnosti od ruskog gasa

16/02/2022

Ona je potvrdila da blok ima dovoljno rezervi gasa za zimu u slučaju da Rusija poremeti snabdijevanje

Evropska unija (EU) se mora riješiti ruskog gasa, izjavila je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu, u Francuskoj, Ursula von der Leyen je kritikovala Rusiju zbog “oružavanja energetskog pitanja” u svom sukobu s Ukrajinom i EU.

Tvrdeći da je Moskva narušila svoju reputaciju vjerodostojnog snabdjevača energijom otkako je Gazprom ograničio isporuku plina Evropi uprkos velikoj potražnji, von der Leyen je rekla da je EU već pojačala diverzifikaciju uvoza energije i osigurala više tečnog prirodnog gasa od međunarodnih partnera.

Ona je potvrdila da blok ima dovoljno rezervi gasa za zimu u slučaju da Rusija poremeti snabdijevanje.

“Moramo diverzifikovati naše izvore energije, da bismo se riješili zavisnosti od ruskog gasa i uveliko ulagali u obnovljive izvore energije. Oni su čisti i dobri za planetu, domaći su i dobri za našu nezavisnost“, rekla je von der Leyen, pozivajući blok da izvuče pouke iz trenutne krize.

Osvrnuvši se na rastuće tenzije između Rusije s jedne strane i Ukrajine i Zapada s druge, von der Leyen je rekla da je Ukrajina danas “jača, slobodnija i suverenija zemlja nego 2014. godine.”

“Upravo zbog toga Kremlj ponovo prijeti”, podvukla je Ursula von der Leyen čiji je govor objavljen na web stranici Evropske komisije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.