Globus

susret s plenkovićem i Pirc Musar

Von der Leyen: Hrvatski ulazak u šengen i eurozonu simbol novih početaka

01/01/2023
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski premijer istaknuo je kako je Hrvatska ostvarila sve svoje ciljeve, dodavši kako vjeruje da će Schengen i europodručje biti korisno za hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo

Nema mjesta koje snažnije simbolizira nove početke nego što je hrvatsko-slovenska granica na Novu godinu, rekla je u nedjelju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na dan kad je Hrvatska postala dio eurozone i šengenskog područja.

– Ovo je dan za slavlje, ovo je sezona novih početaka – rekla je von der Leyen na šengenom ‘ukinutom’ graničnom prijelazu Bregana na koji je stigla s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i novom slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar.

– Nema mjesta u Europi gdje je to više istina nego tu, na hrvatsko-slovenskoj granici – naglasila je Njemica, nazvavši hrvatski ulazak u prostor slobodnog kretanja i eurozonu ogromnim postignućima za najmlađu članicu Europske unije.

Hrvatski premijer istaknuo je kako je Hrvatska ostvarila sve svoje ciljeve, dodavši kako vjeruje da će Schengen i europodručje biti korisno za hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo.

– Ako postoje trenutci koje možemo nazvati povijesnima onda je to današnji dan. 1. siječnja 2023. je dan kada je Hrvatska ostvarila svoje strateške, državničke i političke ciljeve integracije u šengenski prostor i eurozonu. Prva smo zemlja koja je to učinila na isti dan – rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je kako uvođenje eura i ulazak u šengenski prostora za Hrvatsku kao turističku zemlju ima ogroman značaj.

Hrvatska je u ponoć, nakon manje od deset godina članstva u Europskoj uniji, postala članica šengenskog područja, ušavši time u klub s još 26 država i 420 miliona ljudi u najvećem svjetskom prostoru slobodnog kretanja među državama.

S novom godinom Hrvatska je postala i članica eurozone, kao jedina zemlja koja je postala dio dvije integracije na isti dan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.