Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"moramo brzo djelovati"

Von der Leyen: Narednih pet godina ključne za Evropu

Ursula von der Leyen (1)

Nakon što francuska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Europskoj komisiji Sylvie Goulard nije prošla na saslušanju u Europskom parlamentu, Leyen je izjavila da je ključno da se što prije formira novi sastav Komisije

Novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala sve strane da brzo djeluju u cilju formiranja novog sastava Evropske komisije, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što francuska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Evropskoj komisiji Sylvie Goulard nije prošla na saslušanju u Evropskom parlamentu, Leyen je izjavila da je ključno da se što prije formira novi sastav Komisije.

Evropski parlament je danas odbacio Goulard, blisku saradnicu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, nakon drugog saslušanja, što bi moglo dovesti do ozbiljnog kašnjenja u potvrđivanju novog sastava Komisije koju predvodi Leyen.

“Ne smijemo izgubiti iz vida šta je u igri. Narednih pet godina bit će ključan period za Evropu u teškom globalnom okruženju. Evropa se mora pozabaviti Brexitom, trgovinskim krizama i sukobima u svom neposrednom susjedstvu”, rekla je Leyen.

Dodala je da je stoga vrlo bitno, u saradnji s Parlamentom, ubrzati postupak “kako bi Evropa mogla brzo djelovati”.

Goulard je inače treća od 26 kandidata koje Evropski parlament nije potvrdio.