Četiri tačke

Von der Leyen objavila novi plan za zapadni Balkan: Ubrzati integraciju u EU

Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Arhiva
Ursula von der Leyen

“Mi ne tražimo od naših partnera da samo oni naprave korake prema nama, nego i mi činimo veliki korak prema njima. Zajednički nam je cilj ubrzati njihov put prema EU-u”, rekla je Von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila je u srijedu u Bratislavi novu inicijativu za zapadni Balkan čiji je cilj da te zemlje već danas osjete koristi koje sa sobom nosi članstvo u EU-u.

“Želimo već danas osigurati neke od koristi članstva EU-a narodima zapadnog Balkana”, rekla je von der Leyen u svom govoru na Međunarodnom sigurnosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi.

Riječ je o planu za ekonomski rast koji se temelji na četiri stuba. Prvi je približiti zapadni Balkan jedinstvenom evropskom tržištu, drugi stub je produbiti privrednu integraciju unutar regije, treći je ubrzanje reformi i četvrti povećanje pretpristupne pomoći.

“Mi ne tražimo od naših partnera da samo oni naprave korake prema nama, nego i mi činimo veliki korak prema njima. Zajednički nam je cilj ubrzati njihov put prema EU-u i zbog toga približavamo našu Uniju zapadnom Balkanu”, rekla je von der Leyen, prenosi Hina.

Govoreći o prvom stubu novog pristupa prema zapadnom Balkanu, von der Leyen kaže da je u svim zemljama koje su se u posljednje dvije decenije pridružile EU-u, pristup jedinstvenom tržištu bio glavni pokretač ekonomskog rasta.

“Međutim, zemlje koje su već sada na dobrom putu prema EU trebale bi također imati koristi od jedinstvenog tržišta”, kaže von der Leyen navodeći kao primjere pristupanje jedinstvenom digitalnom tržištu u područjima poput e-trgovine ili kibernetičke sigurnosti.

“Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promjene ne samo u zemljama koje su se već pridružile našoj porodici, nego i u onima koje su još na putu”, rekla je predsjednica Komisije.

Približavanje jedinstvenom tržištu treba ići ruku pod ruku sa zajedničkim regionalnim tržištem, koje je ključno za oslobađanje ekonomskog potencijala regije.

“Ključno je učiniti zapadni Balkan privlačnijim mjestom za evropske investitore. Osim toga, ako se temelji na pravilima i standardima EU-a, to zajedničko regionalno tržište može pomoći u ubrzavanju pristupanja Uniji”, kaže von der Leyen.

Predsjednica Komisije kaže da EU želi ponuditi zapadnom Balkanu neke prednosti članstva, a da je isto tako za to potrebno ispuniti neke uslove za članstvo i prije nego te zemlje postanu članicama.

“Neke od reformi koje su dio procesa pristupanja ključne su za povjerenje ulagača. Razmislite o izgradnji nezavisnog i efikasnog pravosuđa, osiguranju zdravih javnih nabava i jačanju borbe protiv korupcije. Ili razmislite o tržištu energije – zapadni Balkan ima ogroman potencijal za diverzifikaciju od ruskih fosilnih goriva”, ističe von der Leyen.

Predsjednica Komisije ističe spremnost da se poveća pretpristupna pomoć EU-a zapadnom Balkanu, “koji vapi za investicijama”.

“Iz tog razloga, trebali bismo povećati sredstva namijenjena zapadnom Balkanu. U ovim turbulentnim vremenima ovaj plan u četiri tačke prava je ponuda za zapadni Balkan”, zaključila je von der Leyen.