Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica EK

Von der Leyen: Odnosi s Pekingom postali “udaljeniji i teži” u posljednjih nekoliko godina

ursula von der leyen fena

S obzirom na ekonomsku veličinu i globalni uticaj Kine, upravljanje tim odnosom od strane Evropske unije bilo bi odlučujući faktor za ekonomski prosperitet i sigurnost EU-a, rekla je

Sve čvršća kineska politika koja je iz ere reformi i otvaranja prešla u eru sigurnosti i kontrole zahtijeva od Evrope da diplomatski i ekonomski ‘smanji rizik’, izjavila je u četvrtak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Prije posjete Kini koja će biti sljedeće sedmice zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Von der Leyen je dala realnu procjenu kineske politike, priznajući da su odnosi s Pekingom postali “udaljeniji i teži” u posljednjih nekoliko godina.

S obzirom na ekonomsku veličinu i globalni uticaj Kine, upravljanje tim odnosom od strane Evropske unije bilo bi odlučujući faktor za ekonomski prosperitet i sigurnost EU-a, rekla je.

Von der Leyen je rekla da Kina, čiji je predsjednik Xi Jinping obećao bliže veze s ruskim kolegom Vladimirom Putinom prošle sedmice, snosi odgovornost za unaprjeđenje “pravednog mira” za okončanje rata u Ukrajini koji je zahtijevao povlačenje invazijskih ruskih snaga.

– Način na koji će Kina nastaviti komunicirati s Putinovim ratom bit će odlučujući faktor za napredak odnosa između EU i Kine – rekla je von der Leyen u govoru u Bruxellesu.

Kina, rekla je, postaje sve represivnija kod kuće i sve agresivnija u inostranstvu, zamjenjujući eru reformi i otvaranja erom sigurnosti i kontrole, gdje su kineske kompanije morale pomagati državnim operacijama prikupljanja obavještajnih podataka.

Von der Leyen je rekla da nije održivo odvojiti se od Kine, ali je od ključne važnosti usredotočiti se na smanjenje rizika koji predstavljaju za Evropu.