Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vozač koji je pokušao pregaziti izbjeglice dobio otkaz

izbjeglice-kamion123

Mađarski vozač kamiona, koji je prestrašio izbjeglice u Calaisu upravivši prema njima svoj kamion i tu snimku objavio na Youtubeu, otpušten je, objavio je on sam na svojoj stranici Facebooka gdje mu podršku daju krajnji desničari.

“Peter Graz (vozačev austrijski poslodavac) otpustio me bez objašnjenja”, objavio je mađarski vozač Arpad Levente Jeddi na svojoj Facebook stranici u subotu.

Mađarski elektronski tisak i društvene mreže preplavila je 26. novembra video-snimka vozača koji je upravio svoje vozilo nekoliko puta na migrante uz rub ceste u francuskom gradu Calaisu, uzvikujući uvrede poput “Pregazit ću vas! Dođite! Štetočine!”

Govoreći za informativni portal Origo, Jeddi je objasnio ranije da mu nije bila namjera nauditi migrantima, već da je “bilo nužno naglo kretanje kako se izbjeglice ne bi stigle popeti u vozilo”.

Policija je protiv Jeddija podnijela prijavu, ali u Mađarskoj on je preko noći postao junak, piše britanski list The Guardian.

Na svojem Facebooku ima 18.000 ‘lajkova’ i poruke podrške krajnjih desničara poput “Budi nacionalni heroj, nagazi na gas”.

Jeddi pak optužuje kritičare da mu žele uništiti život.