Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pariz

Vozeći romobil usmrtila pješakinju, optužena je za ubistvo iz nehata

romobili (1)

Prema izvorima bliskima istrazi, radi se o bolničkoj sestri

Tužitelji u Parizu podigli su optužnicu protiv mlade žene osumnjičene da je električnim romobilom u pješačkoj zoni u Parizu udarila 32-godišnju Italijanku, koja je u bolnici umrla od ozljeda.

Ona je uhapšena u četvrtak i optužena za nehotično ubistvo uz dvije otežavajuće okolnosti – bijeg i namjerno kršenje sigurnosti i opreza. Prema izvorima bliskima istrazi, radi se o bolničkoj sestri.

Nesreća se dogodila nedugo nakon ponoći 14. juna u pješačkoj zoni duž Seine, u središtu Pariza, prema policijskom izvoru. Ondje se okupilo pedesetak osoba, među kojima jedna 32-godišnja Italijanka, koja se sastala s kolegama s posla. Razgovarala je s prijateljicom kada ju je snažno udario električni romobil koji su vozile dvije mlade žene i pobjegle. U teškom stanju prebačena je u bolnicu gdje je 16. juna umrla od posljedica ozljeda.

Deset dana nakon nesreće, vozačica i druga žena na romobilu su pritvorene.

Nije prvi slučaj

Jedna 75-godišnjakinja smrtno je stradala pri naletu električnog romobila koji je vozio 31-godišnjak u Parizu. Vozači električnih romobila i sličnih vozila ozlijedili su u Parizu 78 osoba, prema podacima prometne policije koji imaju podatke samo o nesrećama zbog kojih je intervenisala policija.

Vlada je regulisala upotrebu takvih vozila u oktobru 2019., a njihova upotreba je eksplodirala posljednjih godina u gradovima. Na temelju važećeg zakona ti romobili ne smiju voziti brže od 25 km/h i smije ih voziti samo jedna osoba ne mlađa od 12 godina, te se smiju kretati samo na biciklističkim stazama. Pariz je u ljeto 2019. smanjio dozvoljenu brzinu kretanja električnih romobila na 20 km/h i na 8 km/h u pješačkim zonama i zabranio je njihovo parkiranje na nogostupima.