Globus

prizori iz sicilije

Vrlo rijetka vrsta oluje pogodila dijelove Evrope, bujica odnijela tržnicu, ima žrtava

27/10/2021
Foto: Twitter

Dijelovi Sicilije i Calabrije primili su ekstremne količine padavina protekla dva i po dana

Dvoje ljudi je poginulo na Siciliji tokom vrlo rijetke ciklonske oluje, mediteranskog uragana koji se najčešće naziva “medicane”. Ne radi se o pravom uraganu, već nekom obliku hibridne ciklone koja već danima uzrokuje haos na jugu Italije.

Dijelovi Sicilije i Calabrije primili su ekstremne količine padavina protekla dva i po dana.

Ovo područje pogodile su rekordne poplave, a posebno je teško stradao grad Catania na Siciliji. Nažalost, tamo je nevrijeme odnijelo svoju drugu poznatu žrtvu, poginuo je 53-godišnji muškarac. Policija vjeruje da je poginuo u naletu vodene bujice, kada je izašao iz vozila i neuspješno pokušao pobjeći.

Pronađeno je njegovo tijelo. Ovo je druga žrtva sredozemne ciklone koja je pogodila krajnji jug Italije. Naime, u ponedjeljak su spasioci pronašli tijelo 67-godišnjeg farmera na području Catanije, a i dalje se traga za njegovom suprugom.

Centar Catanije potpuno je poplavljen. Poplavila je historijska tržnica Pescheria, a bujica je progutala fontanu odakle je neko vrijeme izbijala podzemna rijeka Amenano. Dijelovi grada su bez električne struje iz sigurnosnih razloga, a saobraćaj je u dijelu grada u prekidu. Vatrogasci su tokom dana imali preko 170 intervencija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.