Severe Weather Europe

Vrućine, ali i oluje: Objavljena prva velika prognoza za proljeće

be4ca819-14eb-473c-b4b5-d4097bb74fc7

Prema ECMWF modelu Evropu čeka proljeće s temperaturama višim od prosjeka. Mogući su povremeni prodori hladnog zraka iz sjeverozapadne Evrope u središnje regije

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prvu veliku prognozu za proljeće u Evropi. Prognoza se temelji na tri modela – ECMWF, UKMO i CFS.

ECMWF model se najčešće spominje kao najpouzdaniji model, barem u kategoriji dugoročnih prognoza. ECMWF model je na vrhu ljestvice što se tiče pouzdanosti.

Prema ECMWF modelu Evropu čeka proljeće s temperaturama višim od prosjeka. Mogući su povremeni prodori hladnog zraka iz sjeverozapadne Evrope u središnje regije. Površinske temperature bit će uglavnom iznad normalnih. Toplije temperaturne anomalije i blaži uvjeti vjerovatniji su prema istočnim krajevima. U središnjim i zapadnim regijama vjerovatno će se pojaviti povremene hladne fronte sa sjeverozapada.

Drugi model je UKMO model, iz službenog britanskog Met-Officea. U Evropi se predviđaju uvjeti uglavnom topliji od uobičajenih, s olujnim tragom iznad sjeverne Evrope. Na UKMO modelu vide se jače tople anomalije usmjerene na središnje i sjeveroistočne regije. UKMO model ostavlja malo prostora za prodore hladnog zraka.

Treći je sjevernoamerički model dugog dometa, CFS. I prema njemu će površinske temperature biti više od normalnih u većem dijelu kontinenta, posebno u sjevernim regijama. Ovo je vrlo slično drugim sezonskim modelima i čini se da je to u ovom trenutku visoko pouzdana prognoza, piše Severe Weather.

Ukratko, očekuje se da će Evropa imati uglavnom toplije od prosječnih temperatura u većem dijelu kontinenta. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. To samo implicira da će hladni frontovi i prodori hladnijih zračnih masa u regiji biti rjeđi.