Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Balkan je bure baruta, dovoljna je iskra za eksploziju

vucic-dacic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju Ministarskog savjeta OEBS da je Balkan i dalje bure baruta kome je potrebna jedna iskra da ponovo eksplodira.

“Moram da iskažem zabrinutost za stabilnost na Balkanu. Srbija je stabilna zemlja, ali dovoljno je nekoliko kriznih situacija u regionu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Prištini da se cijeli region ponovo upali”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, to poručuje onima koji ne razumiju koliko je važna stabilnost na Balkanu i istakao da su za Beograd odnosi u regionu među prioritetima.

“Sa usijanim glavama u Srbiji, mi ćemo znati da se izborimo”, rekao je Vučić u govoru dobrodošlice na početku velikog samita OEBS u Beogradu.

Srpski premijer je rekao da su saradnja i razumijevanje važni za cijeli svijet.

“Mi smo naučili koliko je to važno. I najmanji sukob može da pokrene lančanu reakciju”, rekao je Vučić.

Nestabilnost na Kosovu, pomenuo je, ugrožava briselski dijalog, ali, Srbija će, potvrdio je, nastaviti da ga vodi, jer je to jedini način da se obezbijedi sigurnost.

“Srbija bira život i napredak, a ne sukobe”, poručio je Vučić i ponovio da Srbija i region jesu dio Evrope i da Srbija nastavlja svoj evropski put, u čemu je zahvalna na pomoći američkim kolegama, a istovremeno čuva tradicionalno prijateljstvo s Rusijom.

Ministarski savjet OEBS u Beogradu počeo je plenarnom sjednicom koji je otvorio predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na dvodnevnom Ministarskom sastanku OEBS, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara vanjskih poslova, učestvovaće i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU – John Kerry, Sergej Lavrov i Federica Mogherini, kao i generalni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland.