Globus

Vučić molio Amerikance da Hrvatskoj ne isporučuju oružje

07/01/2016

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić pozvao je u četvrtak zemlje u regiji da se ne naoružavaju i poručio kako će i Srbija voditi računa o vlastitoj zaštiti, ustvrdivši kako je zamolio Ameriku da Hrvatskoj ne isporučuje oružje.

Komentirajući u intervjuu za komercijalnu televiziju Pink namjeru Hrvatske da nabavi balističke rakete Vučić je istaknuo kako mu nije jasno što će Hrvatska raditi “s balističkim raketama i lansirnim rampama”, rekavši da za to “Srbija nema odgovor”.

“Molimo sve u našem okruženju da to ne rade, ali, ako rade, morat ćemo zaštititi našu zemlju”, rekao je Vučić, ustvrdivši kako je to “svima rekao najizravnije” te da je “Amerikance zamolio” da Hrvatskoj ne isporučuju to oružje, prenosi Hina.

Vučić je rekao da Hrvati još nisu dobili to oružje, a da su mu predstavnici SAD rekli kako razumiju njegovu poruku.

“Ja se nadam da im neće dati. Ako daju, mi ćemo imati spreman odgovor”, rekao je premijer ne navodeći više detalja.

“Moj posao je da Srbija bude sigurna i zaštićena zemlja. Srbija želi mir, nikoga neće i ne želi ugrožavati, ali njezini građani bit će zaštićeni”, rekao je Vučić.

Srbijanski premijer je najavio i razvoj domaće vojne industrije, rekavši kako Srbiji “nije problem što su Hrvati kupili od Nijemaca pancir haubice”, jer će Srbija imati sustav koji je, po njegovim riječima, bolji.

Vučić je naglasio kako je cilj razvoja vojne industrije i njezin doprinos ukupnom gospodarskom razvoju zemlje. Dodao je da u 2016. godini očekuje osjetniji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), a “bio bi nezadovoljan” svakim drugim rezultatom osim rastom BDP-a od najmanje dva posto u ovoj godini i najmanje tri posto u 2017. godini.

“Cilj nam je držati javne financije pod kontrolom da Srbija nikad više ne bude pred bankrotom, smanjivanje javnog duga i osiguranje rasta BDP od najmanje dva posto”, izjavio je Vučić za provladinu komercijalnu TV Pink.

On je ocijenio kako Srbiju čeka “teška, dobra i uspješna godina”, ali očekuje probleme u “političkom zagađenju”, koje vezuje uz pokrajinske izbore u Vojvodini koji trebaju biti održani do kraja maja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.