Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Na obilježavanju Dana RS-a bit će gotovo cijela vlada

vucic dodik111

Nakon sastanka s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za Republiku Srbiju od ogromnog značaja regionalna stabilnost te da Srbija vjeruje da je pred njom period ekonomskog rasta, koji se može postići samo ukoliko se očuva potpuna stabilnost u regionu.

“Ocijenili smo da smo u 2015. godina, kao Srbija i Srpska imali veoma uspješnu saradnju i takvu ćemo saradnju da nastavimo i pokušamo da je unaprijedimo i u 2016. godini”, rekao je Vučić i dodao da će obilježavanju Dana RS-a prisustvovati gotovo cijela vlada koju predvodi.

Navodeći da su razgovarali i o svim političkim temama, od eventualnog održavanja referenduma o Sudu i Tužilaštvu, do političkih tenzija u BiH, Vučić je rekao:

”Srbija ima zadatak da u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom svoju ulogu obavlja i na taj način će je i obavljati, uvijek se trudeći i pokušavajući da u potpunosti sačuva regionalni mir i stabilnost.”

On je dodao da se razgovaralo i o brojnim infrastrukturnim projektima i naveo da očekuju da bude postavljen most Ljubovija – Bratunac, kao i da će se u budućnosti raditi na spajanju magistralnih regionalnih puteva Srbije i Republike Srpske.

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su tokom sastanka sagledali godinu koja ističe u smislu saradnje i istakao da je ona bila odlična te da ga raduje što su dokazali spremnost za realizaciju ranije postignutih dogovora.

“Srbija je ključna zemlja regiona. Stabilnost Srbije i njena snaga utiču na stabilnost cijelog regiona i mi potpuno razumijemo politiku Republike Srbija koja je usmerena ka tome da ojača regionalni mir i stabilnost i mi želimo da kao RS budemo dio tih napora koje ulaže i sama Srbija, a koje su i dio naših iskrenih želja da se na cijelom prostoru obezbijedi trajni mir i stabilnost”, rekao je Dodik.

On je dodao da je borba protiv terorizma sa kojom se suočava čitav svijet sve još više zbližila da zajednički rade na usaglašavanju aktivnosti u toj borbi i istakao:

“BiH i Republika Srpska čine napore da se mir održi, RS nema nijednog razloga niti želje da bi išla ka tome da se Bosna destabilizuje i da se tamo vidi neka vrsta nasilja. Naravno, politička borba za status je nešto sasvim drugo i ono što je napisano u Dejtonskom sporazumu je naš interes. Naš interes nije ništa više od onoga što je napisano u Ustavu BiH i u Dejtonskom sporazumu i mi se borimo za taj cilj.”

Upitan da prokomentariše akciju hapšenja 11 osoba u Kantonu Sarajevo, koje se sumnjiče za krivična djela terorizam, finansiranje terorizma, podstrekavanje i pripremanje krivičnog dela te navođenje osoba na odlazak na druga ratišta, Dodik je kazao:

“Ja podržavam svaku aktivnost koja ide ka tome da se spriječi bilo kakva teroristička aktivnost i preventivno djeluje protiv terorizma. Očekujem da će to nadležne sudske institucije uraditi drugačije nego ranije. Napravi se jedna masovna akcija, a nakon nekoliko sati tužioci ih puste i ništa se nije desilo. Ukoliko je to istinska borba, preventivna i akcija države da spreči bilo kakvu mogućnost terorizma u BiH, ja mogu samo da to podržim.”

Kako su naveli Vučić i Dodik u zajedničkoj izjavi za medije, rukovodstva Srbije i RS učestvovaće i na obilježavanju 75 godina od osnivanja logora Jasenovac te da će tim povodom imati dosta zajedničkih manifestacija.

Na sastanku održanom u Vladi Srbije prisustvovao je i prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.