Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Nekad su turisti iz Turske išli u BiH, danas dolaze nama

20180506_2_30204329_33425653_Web

Trgovinska razmjena između Srbije i Turske u posljednjih deset godina je udevetostručena i siguran sam da je moguće da je dodatno utrostručimo, izjavio je danas u Istanbulu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je u obraćanju privrednicima na Poslovnom forumu Srbije i Turske u Istanbulu kazao da je sve više srbijanskih turista koji dolaze u Tursku, ali i turskih turista koji dolaze u Srbiju.

“Mi smo za vas verovatno mala zemlja, ali Turci su postali turisti broj jedan u Srbiji. Mi danas imamo najviše turista iz Turske u Srbiji i želimo da ih bude još više. To je možda nekome nekada bilo razumljivo kada je reč o Bosni i Hercegovini i Albaniji, ali Srbija danas ima najveći broj turista iz Turske. Mnogi su se u Beogradu pitali kako je to moguće, a onda smo ustanovili da je u Beogradu najveći broj turista iz Turske, ne samo u drugim delovima Srbije. Oni posećuju i kulturne i historijske spomenike i oni znaju kakve su naše kulturne i historijske veze. Oni žele i da nauče nešto novo, žele da provedu vreme u Beogradu i mi se nadamo da će želeti još više da ulažu u Beograd i Srbiju”, izjavio je Vučić.

Srbijanski predsjednik se zahvalio turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu što je, kako je kazao, ohrabrio tursku banku Halkbank da dođe u Srbiju, “jer bez dolaska turske banke ne bi se takvom brzinom razvijao ni turski biznis u Srbiji”.

Vučić je istakao kako žele ohrabriti sve turske investitore da nastave da ulažu u Srbiju te se zahvalio turskim ministrima na velikoj podršci.

Govoreći o trgovinskoj razmjeni između dvije zemlje, Vučić je iznio podatak da je ona u posljednjih deset godina udevetostručena.

“Našu smo trgovinsku razmenu u posljednih deset godina udevetostručili. Pre samo deset godina, devet puta niže nam je bila trgovinska razmena između Srbije i Turske. Od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini za 4,1 puta smo uvećali našu trgovinsku razmenu, a postavili ste danas veoma ambiciozan zadatak pred nas – da ovu trgovinsku razmenu dodatno utrostručimo. Ja sam siguran da je to moguće, jer u Srbiji postoji posebno poštovanje prema Turskoj i prema predsedniku Erdoganu. Ovo ne govorim zato što nam je nešto potrebno, jer prijateljstvo cenimo više i poštovanje koje smo dobili sa turske strane više nego bilo šta drugo”, poručio je Vučić.

Dodao je da je turski narod u Srbiju dobrodošao i poručio im da se oskećaju kao kod svoje kuće.

“Mi ćemo vas dočekivati kao prijatelje i svaka kompaniju koja dođe iz Turske imaće otvorena vrata i kod mene kao predsjednika i kod predsjednice vlade i svih naših ministara”, izjavio je Vučić.

Zahvalio se doskorašnjem ambasadoru Turske u Beogradu i sadašnjem ambasadoru te zemlje na energiji koju su ulagali i ulažu za uspstavljanje boljih odnosa. Zahvalio se i turskim državljanima porijeklom sa Balkana na investicijama.

U ime srbijanskih privrednika, zamolio je predsjednika Turske, da im se omogući da svojim proizvodima uđu u turske trgovinske lance, te je dodao da je Srbija to spremna učiniti za turske kompanije.

“Sve što mislite da mi još možemo da učinimo i propravimo položaj turskih kompanija, mi smo spremni da to uradimo. Turskim investitorima poručujem, ko god vam bilo gde na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi ponudi uslove za koje mislite da su bolji uslovi od onih koje ćete dobiti u Srbiji, javite nam se, garantujem vam da ćemo za najmanje pet posto ponuditi bolje uslove nego bilo kod drugi. Hoćemo vaše najveće prisustvo u Srbiji, želimo još veći dolazak Turaka”, poručio je Vučić.