Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Niko iz Beograda ne prijeti Bosni i Hercegovini

vucic

“Žao mi je što Bakir Izetbegović izmišlja da bilo ko iz Beograda prijeti Bosni i Hercegovini. Kao predsjednik Vlade Srbije to nisam činio ni prije, ni za vrijeme, a ni poslije bilo kakve izborne kampanje”, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o tome kako su komentari Vučića o “spirali nasilja koja se pokreće iz Sarajeva” ishitreni i vjerovatno u funkciji predizbornih odmjeravanja snaga unutar Srbije.

“Istina je samo jedna i potpuno nedvosmislena. Izetbegoviću nije bilo potrebno ni dva dana po okončanju izricanja presude Radovanu Karadžiću da pokrene inicijativu, umjesto za konačnim pomirenjem, on iznosi prijedlog za pravnu i političku osvetu nad Srbima. Time je Izetbegović prijetio Srbiji, a mi ćemo njegove prijetnje tolerisati, jer ne znam šta bi bila alternativa. Pretpostavljam da je Izetbegović slučajno previdio činjenicu da se, prije svega, govorilo o političkom nasilju, što je svakako bila njegova najava revizije tužbe za genocid”, navodi Vučić.

Kada je u pitanju nasilje, Vučić navodi kako se u Srbiji svi zločini i svaka vrsta nasilja itekako kažnjavaju.

“Bilo bi dobro kada bi Izetbegović pokazao više volje da zločini nad Srbima u BiH budu rasvijetljeni, a ubice i kriminalci privedeni pravdi. Makar oni za koje postoje živi svjedoci da su ljudima vadili oči samo zato sto su Srbi. To bi, siguran sam, bio dobar početak provedbe prava i pravde i važan doprinos politici mira na Balkanu. Srbija je u potpunosti posvećena miru i pomirenju i nikakvim žalbama i tužbama, i politiziranjem pojedinačnih slučajeva, krivca za sukobe neće tražiti ni u bošnjačkom narodu, niti u bilo kojem narodu s prostora bivše Jugoslavije”, naveo je Vučić, javlja Tanjug.