Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić poručio da Srbija neće podizati zidove

aleksandar-vucic111

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će država Srbija uvijek imati snage da se nosi sa problemom izbjeglica i poručio da Srbija neće podizati zidove.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da i u Srbiji postoje neki koji bi da protestuju protiv migranata i koji govore da je Srbija ugrožena, te upitao čime su to ugroženi, ukazujući da je kroz zemlju prošlo 130.000 izbjeglica, a da su registrovana samo dva krivična djela.

On je zamolio građane Srbije da puste državu da radi svoj posao i da se prema izbjeglicama ponašaju kao i do sada.

“Za nas predstoje brojni problemi od 15. septembra, ali ne želim da plašim naš narod i kukam kao neki drugi koji idu po Evropi žale se, moljakaju. Mislim da će naša država imati snage da se izbori sa ovim problemom”, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija nije obuhvaćena kvotama koje EU želi da uvede za raspodjelu izbjeglica, ali je spremna da preuzme svoj dio odgovornosti.

Vučić je rekao da će se Srbija ponašati odgovorno kao da je član EU i istakao da je tokom posjete Njemačkoj vidio de je popularnost Srbije znatno porasla, a da je kancelar Angela Merkel zadovoljna ponašanjem Srbije.

Kada je riječ o lažnim azilantima Vučić je poručio da Srbija neće izgubiti status zemlje sigurnog porijekla, jer nema političkih progona iz Srbije.

On je istakao da je Srbija jedina zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja je preduzela teške ekonomske mjere i ukazao da “ono što radi Vlada Srbije u finansijskom smislu izgleda kao apoteka – čisto kao suza, bez grešaka i minusa”.

Kada je riječ o otvaranju pregovaračkih poglavlja u pregovorima Srbije i EU, Vučić je rekao da će Njemačka održati riječ i precizirao da to znači otvaranje dva poglavlja do kraja godine.

“Vjerujem u njemačku riječ. Vidite da se ne hvalim time, jer se to podrazumeva. Mi smo svoj posao uradili”, naveo je Vučić.

On je ocijenio da je najava odbornika albanske nacionalnosti u Preševu da će formirati asocijaciju albanskih opština na jugu Srbije, kao odgovor na Zajednicu srpskih opština na Kosovu, politički neozbiljna i neodgovorna.

“Srbija zna kako da reaguje mudrošću i pameću, a kad god bude trebalo da pokaže snagu, ne brinite, itekako će umjeti da je pokaže”, rekao je Vučić i ocijenio da se na takav potez mora reagovati mudro.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, što je utvrđeno sporazumima koji su potpisani 25. avgusta u Briselu, Vučić je pojasnio da je ostalo da se uradi statut Zajednice srpskih opština.

Premijer Srbije izjavio je i da je afera sa snimcima ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i saradnika Darka Šarića – Rodoljuba Radulovića, veoma neprijatna za Vladu, da je za te snimke znao prije dvije godine, ali da tužilaštvo 2013. godine nije našlo osnov za Dačićevu krivičnu odgovornost.

On je takođe istakao da odluku o izborima neće donositi pod pritiskom dnevnih ili mjesečnih afera.