Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić se sastao s Putinom u Moskvi

vucic-i-putin111

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsjednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, s kojim će, kako se očekuje, potvrditi sve dogovore koji su s ruskim partnerima definirani tokom njegove trodnevnog posjeta Moskvi.

Srbijanski premijer je, na početku sastanka sa šefom ruske države, zahvalio za podršku Rusije Srbiji u okviru Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija te istovremeno izrazio nadu da će doći do ubrzanog razvoja bilateralnih odnosa dviju zemlje, javio je Tanjug.

“Htio bih, uime Vlade Srbije, da zahvalim na podršci koju nam dajete i u UN-u i u UNESCO-u i u drugim organizacijama u kojima Srbija pokušava zaštititi ne samo svoju teritorijalnu cjelovitost, već i svoj slobodoljubivi duh”, rekao je Vučić.

Putin je pozitivnim ocijenio dinamiku isporuka poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju i ukazao da robna razmjena između dvije zemlje, usprkos problemima u svjetskoj i ruskoj ekonomiji, nastavlja rasti.

“Bez obzira na sve probleme, koje ima svjetska ekonomija, pa i kod nas nije sve tako jednostavno, robna razmjena sa Srbijom raste. Isporuke srpskih poljoprivrednih proizvoda povećale su se za 40 posto. To je dobar pokazatelj”, rekao je Putin, dodajući da Beograd i Moskva imaju i mnogo drugih pitanja od obostranog interesa.

Ruski predsjednik je ukazao da je program Vučićevog posjeta bio veoma sadržajan, i konstatirao, zajedno s premijerom Srbije, da su Vučić i ruski premijer Dmitrij Medvedev tokom susreta razmotrili sve aspekte bilateralne saradnje.

Predsjednik vlade Srbije kazao je da su razmatrana i ekonomska i politička pitanja.

“I s pogledom u budućnost, našli smo rješenje za još brži razvoj naših odnosa”, istaknuo je premijer Vučić.

Vučić je Putina obavijestio i o saradnji s Prištinom, Briselskom sporazumu i zastojima u njegovoj realizaciji.

Ovo je treći susret premijera Srbije sa šefom ruske države u posljednjih 15 mjeseci, a tema razgovora bit će, kako je najavio Vučić, unaprjeđenje saradnje dviju zemlja.

Među ostalim, Vučić je naveo da će s predsjednikom Rusije razgovarati o bescarinskom izvozu Fiatovih vozila u tu zemlju, nabavci novog naoružanja za Srbiju, infrastrukturnim projektima, navodi Tanjug.