Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Šešelj nam pravi probleme, “Velika Srbija” nije politika budućnosti

vucic2

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas, poslije sednice Vlade posvećene presudama Haškog tribunala, da je Srbija na političkoj, ekonomskoj i moralnoj raskrsnici.

Premijer je, u obraćanju novinarima, istakao da se naša zemlja poslije godina koje su prošle u besmislenim ratovima, pljačkaškim privatizacijama, korupciji i višegodišnjoj recesiji, ponovo podigla i podigla svoj ugled u svijetu.

On je istakao da Haški tribunal nije ispunio svoje osnovne ciljeve, a prije svega da radi u interesu pomirenja u regionu. Naprotiv, ponovo “zakiva ekser u kovčeg usnulog Balkana”.

“Došlo je do presuda pred haškim sudom koji završava svoju političku, a ne pravnu ulogu koju je imao….Haški tribunal nije ispunio taj cilj, u stvari je zabijao eksere u kovčeg usnulog Balkana koji bi se trebao baviti krljvu, sukobima i ničim drugim.”

Neke od presuda razobličile su haški tribunal kao politički sud a ne kao pravnu instituciju, smatra premijer Srbije.

“Vlada Srbije po objavljivanju presude Radovanu Karadžiću izašla je sa najodgovornijim, najjasnijim odgovorom za svu javnost, za razliku od drugih, rekla je da neće da ulazi u sadržaj presude, jer je normalno da jedna vlada ulazi u dispozitiv presude i raspravlja o tome u javnosti, samo smo rekli da nikome nećemo dozvoliti da na osnovu presuda ruši Srbiju i RS”.

Vučić se ponovo osvrnuo i na najavu revizije tužbe za genocid iz BiH.

“Srbija je odgovorila da to nije dobro za mir i stabilnost na Balkanu i mi smo tada sa tom pričom završili, i dalje smo spremni razgovarati sa Bošnjacima, za budućnost bez osvete nad Srbima, već da razgovaramo kao partneri, a ne kao neki koji će biti u narednom periodu kažnjavani…”

O presudi Šešelju, Vučić je kazao:

“Od početka je bio nedvosmisleno politički proces, i kad su ga tražili, puštali, ponovo tražili, kakvoj bi sramoti bili izloženi da smo se povinovali njihovim zahtijevima, kakvom bi ruglu bili izloženi da smo ih poslušali. Ponosan sam što je vlada štitila dostojanstvo Srbije, građana, Šešelja, a njemu želim sve najbolje i dobro zdravlje. Imamo problem sa njegovom politikom, ali to nema veze sa presudom.

Ta politika gura Srbiju u prošlost, u nestabilnost, u probleme, muke i ekonomske nedaće, koja bi nas u potpunosti izolovala od svih naroda na Balkanu i Evropi i ne krijem da ću se toj politici žestoko suprotstavljati.”

Premijer Srbije nije jasno odgovorio da li se odriče Šešeljeve ideologije i politike iz devedesetih kada je bio jedan od njegovih najbližih saradnika.

“Politika ‘Velike Srbije’ nije politika budućnosti niti je to politika sadašnje Vlade Srbije”, poručio je Vučić.