Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Srbiju niko nije konsultovao o rezoluciji o Srebrenici

vucic-eu-uvodi-sankcije-mi-ne-837880-velika

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu navečer da će Srbija na Rezoluciju o Srebrenici, o kojoj bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo raspravljati 7. jula, odgovoriti smireno, trpeljivo i strpljivo, ali je dodao da “nije oduševljen načinom na koji se taj dokument pojavio pred Srbijom”.

[pull_quote_right]Molim prijatelje u regiji da ne pokušavaju i da ne pomisle da ćemo dozvoliti da nas tretiraju kao krpu, jer taj film neće gledati[/pull_quote_right]

Upitan ima li Srbija mogućnosti mijenjati taj tekst diplomatskim putem, Vučić je za RTS rekao da nije ni najmanje oduševljen načinom na koji se rezolucija pojavila pred Srbijom, jer Srbija nije konsultovana oko teksta rezolucije, niti je bila obaviještena o tome kako se rezolucija sprema.

“Ako neko želi iskreno pomirenje, svi znaju kako se ono gradi, svakako ne političkim udarcima jedne strane”, rekao je Vučić.

On je rekao da nije reagovao na izjave gradonačelnika Srebrenice, koji je poručio da je puštanje Nasera Orića uslov za njegov dolazak u Potočare, kao i da je mirno reagovao na odluku Bakira Izetbegovića za “nepuštanje” predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Sarajevo.

“To nije pitanje sile, snage i moći, već pitanje naše budućnosti i koliko stvarno želite mir i sigurnost. Mi to iskreno želimo, mi to nismo pričali jer to želi čuti neko od evropskih dužnosnika. Ja sam oštriji prema evropskim dužnosnicima, nego s ljudima s kojima dijelimo ovaj prostor”, rekao je Vučić.

Srbijanski premijer je istakao da drugi trebaju znati “da Srbija nije krpa kojom mogu otirati pod kada pomisle da im je to potrebno za unutrašnje političke prilike”.

“Srbija je zemlja ponosnog naroda koja neće dozvoliti da je gaze. Molim prijatelje u regiji da ne pokušavaju i da ne pomisle da ćemo dozvoliti da nas tretiraju kao krpu, jer taj film neće gledati”, rekao je Vučić.