Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučića brine stanje u BiH

vucic-eu-uvodi-sankcije-mi-ne-837880-velika

Odnos Beograda i Prištine ne predstavlja najveću prijetnju regionalnoj stabilnosti, izjavio je danas u Zurichu premijer Srbije Aleksandar Vučić, istaknuvši da za njega jedan od “najvećih strahova” predstavlja situacija u BiH, javlja Tanjug.

Bez regionalne stabilnosti ne bismo mogli provoditi ekonomske reforme, istaknuo je Vučić na Poslovnom forumu “Gospodarska komora Švicarska – Srednja Europa”.

“Vezu između Beograda i Prištine ne vidim kao najveću prijetnju regionalnoj stabilnosti. Bit će još nekih stvari koje će se morati srediti, ali razgovaramo jedni s drugima, a dijalog je nešto što je vrlo bitno i značajno za obje strane”, rekao je Vučić napominjući da se nada kompromisima kako bi se postigli “dobri dogovori” za dobrobit oba naroda – srpskog i albanskog.

S druge strane, kazao je, jedan od njegovih najvećih strahova je situacija u BiH i zato su odnosi Srbije i BiH “uvijek tihi”. Srbija, dodao je, ne odgovara čak ni na neke izjave koje dolaze iz BiH.

“Ne zato što smo slabi već što želimo imati kontinuiran dijalog s BiH i zato što smatram da je dijalog između Srbije i BiH od strategijske važnosti za Srbiju i zapadni Balkan”, naglasio je Vučić, dodavši kako je Srbija uložila mnogo u izgradnju dobrih odnosa s Crnom Gorom i Makedonijom.

Po njegovim riječima, Srbija je promijenila “strategiju i taktiku”, što je dokazao i njegov nedavni posjet Albaniji, kao i posjet albanskog premijera Edija Rame Srbiji.

“To je bio prvi put da on posjećuje Srbiju i ja Albaniju. Sada možemo razgovarati”, kazao je premijer Vučić i najavio da će od Bruxellesa tražiti podršku za neke programe, prije svega prometnu infrastrukturu, a zajedno s Albanijom, Srbija će, kako je rekao, potpisati i neke dokumente, što nitko nije očekivao.