Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučićeva ideja nije prihvatljiva ni Bošnjacima, ni Hrvatima, ni Albancima

ALEKSANDAR VUCIC I BAKIR IZETBEGOVIC

Brojne su reakcije u BiH i regionu nakon što je u medijima objavljena ideja premijera Srbije Aleksandra Vučića da se odredi jedan dan sjećanja na sve žrtve bivše Jugoslavije.

Dok srbijanska udruženja i političari podržavaju ovu ideju, bošnjačka i hrvatska s druge strane, smatraju da bi to bilo izjednačavanje zločinca i žrtve.

[pull_quote_right]Protiv jednog dana sjećanja na sve žrtve je i kosovski šef diplomatije, Hašim Tači[/pull_quote_right]

Koji to datum može zadovoljiti sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije? Srbima je prihvatlji, na primjer, 21. novembar, dan potpisivanja Dejtonskom mirovnog sporazuma. Za Hrvate i Bošnjake, nije prihvaltjiv niti jedan datum, kojim bi, kako kažu, bili izjednačeni žrtva i zločinac.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da će na samitu u Beču, 27. avgusta predložiti da se odredi jedan dan sjećanja na sve žrtne proteklog rata na prostoru bivše Jugoslavije, bez obzira na njihovu nacionalnost. Brojne su reakcije na tu izjavu. Podršku je dobio od predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika. Načelno, ovu ideju podržavaju i srpska udruženja žrtrava rata.

“Jedan datum koji bi premoštavao sve te subjektivitete i sujete bio bi možda pogodan da ga žele prihvatiti, ali u suštini ne žele prihvatiti nijedan zajednički datum”, tvrdi Nedeljko Mitrović za N1.

U srebreničkim udruženjima kažu da se još sjećaju Vučićevih ranijih izjava, te da je neprihvatljivo da takva ideja dolazi od njega.

Naročito ne, kažu, ako se želi relativizirati sve žrtve.

munira-subasic

“To je više nego smiješno da se može porediti nešto sa Srebrenicom, sa mnogim gradovima gdje se desio genocid, na žalost to se nije dokazalo, a poslije genocida više ništa nije isto. Vučić zna svoje izjave, i on sad hoće to sve da popegla”, smatra Munira Subašić.

I iz Hrvatske udruge nositelja ratnih odličja smatraju da treba odati počast svih žrtvama, ali ne na način da se zaboravlja ko je počinio te zločine.

“To je izjednačavanje žrtve i onoga koji je počinio da žrtva bude žrtva. Smatramo da je to jedan pristup balkanizacije regiona, što je nama neprihvatljivo”, navodi Lazo Martinović.

milanovic

Podsjetimo, ranije je je i hrvatski premijer, Zoran Milanović na Vučićevi ideju rekao:

“Hvala, ali ne”.

Protiv jednog dana sjećanja na sve žrtve je i kosovski šef diplomatije, Hašim Tači.