Vučićeva priča o stradanju rodbine od ustaške ruke nije istinita?

vucic

Iako je srbijanski premijer Aleksandar Vučić često ponavljao kako su mu cijelu obitelj pobile ustaše, msgr. Juraj Batelja u svojim istraživanjima o životu Alojzija Stepinca navodi kako nitko od članova srbijanskog premijera Aleksandra Vučića nije stradao od ustaškog terora, uz ograđivanje da nisu poznati detalji smrti njegova djeda Anđelka, koji je stradao 1941., godine u okolici Banje Luke.

Reporteri hrvatskog Jutarnjeg lista pokušali su doznati historijske činjenice o stradanju Vučićeve rodbine, posjetivši mjesto Čipuljić kraj Bugojna, a nakon posjeta su zaključili kako je izjava o ustaškim zločinima nad članovima njegove porodice vjerovatno za mladog radikala Vučića na početku njegove političke karijere bila veliki plus.

“Ali, on je već tada, s obzirom na to da je ostao povezan s rodbinom i djedovinom, morao znati da u najmanju ruku iskrivljuje istinu”, ističu reporteri hrvatskog Jutarnjeg lista.

Hrvatski novinari su do tog zaključka došli nakon posjeta u Čipuljiću. Tamo su, između ostalih, razgovarali sa susjedom Vučićeve obitelji 82-godišnjim Vasom Trifkovićem koji je odrastao s Vučićima, nekada najbogatijim stanovnicima sela.

[yuzo_related]

– Imao sam sedam godina kada su nas sve okupili, ustaše, ko drugi, i naredili nam da skupimo zlatninu i sve vrijednosti i da se okupimo u gimnaziji jer je tu bio logor. Prepratili su nas u stočne vagone i uputili prema Jasenovcu. Kada smo došli tamo rekli su nam da je logor pun i odvezli nas dalje, skroz do Kragujevca. Nisu nas pobili, nego samo potjerali. Ja sam u Srbiji završio mehanički zanat i vratio se u Bugojno. Tada zapravo niko od nas nije stradao. Ja nisam siguran je li u vlaku bilo i Vučićeva rodbine, ali sam siguran da nikoga nisu ubile ustaše. Za Radu, Anđelkova brata znam da je umro od srca u Gornjem Vakufu, Anđelko (Aleksandrov djed, op.a.) poginuo je ili je ubijen 1941. , ali ne zna se kako kod Banje Luke, a drugi su pomrli (…) Tko je imao priliku, prelazio je na katoličanstvo da se spasi, pa su tako napravili i Vučići, i to Anđelkova linija, znači Aleksandrova. Ne možete im zamjeriti takva su bila vremena – ispričao je Trifković novinarima Jutarnjeg lista.

Šerif Redžić, koji je parcelu kupio od Aleksandrove tete Smilje, poručio je hrvatskim novinarima da lijepo pišu o njemu te kako Vučić nije ratni zločinac.

– Na početku je pogriješio što je bio s onim majmunom Šešeljem, ali je došao na svoje, fin je čovjek – kazao je Redžić, potvrdivši navode drugog susjeda Vase o porodičnom stablu Vučićevih.

S druge, pak, strane, mjesni pravoslavni sveštenik Slaviša Đurić nije mogao pomoći rekonstruirati stradanje Srba na primjeru porodice Vučić jer su tokom posljednjeg rata nestale crkvene knjige.

– Djed Anđelko bio je adžija, posjetio je božji grob u Jerusalemu, bio je imućan i cijenjen, bavio se uzgojem konja za utrke. On je ubijen u jednom selu kraj Banje Luke, to se pretpostavlja, nema zapisa, ali budimo realni, svi znamo koje su vojske gdje ratovale – kazao je sveštenik.

Današnji Jutarnji list piše i da je srbijanski odmetnuti radikal i protivnik Vučićeve politike Ljubiša Petković uzburkao tamošnju javnost objavom knjige “Haške muke” u kojoj tvrdi da ima dokument datiran 19. septembra  1941. u kojem se vidi da su Vučićevi preuzeli katoličanstvo.

456677

– Stari Anđelko je bio jedina žrtva Vučiča u Drugom svjetskom ratu, ali ni on nije stradao od ustaša. Djed Aleksandra Vučića umro je od zadobivenih rana, nakon jedne kavanske tučnjave u Banjoj Luci. Bavio se švercom. Pošto je bio u stalnim dugovima, osnovano se sumnja da je u pitanju osveta za nenaplaćena potraživanja – piše Petković u svojoj knjizi.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić u više je navrata u javnosti izjavljivao kako su njegovu porodicu ubile ustaše, a takve izjave učestale su otkad su počele pripreme za kanonizaciju blaženog Alojza Stepinca.

– Pogrešnog ste čovjeka našli da pitate. Ja se uvijek ugrizem za jezik kad govorim o toj temi. Pa, cijelu moju familiju su ustaše pobile i sad tražite da kažem nešto o čovjeku koji je, u najmanju ruku, tražio izliku za ljude koji su takve zločine počinili – citirao je Jutarni list Vučićevu izjavu.