Globus

Vujanović: Crna Gora nema dilemu da se u Srebrenici dogodio genocid

11/06/2015

U Srebrenicu ove godine idem sa istim osjećanjem koje sam imao i 2010., kada sam posjetio Potočare: sa velikim žaljenjem i tugom jer se krajem XX vijeka u Evropi dogodio takav strašan zločin; istovremeno, odlazim sa osjećanjem dubokog poštovanja prema svim nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici, izjavio je u intervjuu za novi broj magazina “Dani” predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Kaže da to ne govori samo kao predsjednik Crne Gore nego i kao čovjek koji se nada i vjeruje da se ono što se dogodilo u Srebrenici neće ponoviti.

Za razliku od nekih crnogorskih opozicionih partija, zvanična Crna Gora nema dilemu da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid.

Vujanović je istaknuo da je stav zvanične Crne Gore po tom pitanju identičan stavu Vijeća Evrope, koje 11. jul obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Odgovarajući na pitanje o nedavnoj raspravi u vezi sa problemom Sutorine, Vujanović kaže kako vjeruje da je na to pitanje stavljena tačka i da su dvije države dobile šansu da svoje međusobne odnose vrate na nivo na kome su oni bili “sve do nepotrebnog problematizovanja pitanja Sutorine”.

– Bosna i Hercegovina i Crna Gora do tada su imale zaista izvanredne odnose u svim oblastima i bile primjer na Balkanu – rekao je Vujanović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.