Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vulin: Nećemo dozvoliti da se u Srbiju nekontrolirano ulazi

Aleksandar-Vulin-4444

Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je večeras kako Srbija neće dozvoliti da se na njen teritorij nekontrolirano ulazi i izlazi.

Vulin je u Dnevniku RTS-a rekao kako je alarmantan podatak da se 1 500 migranata nalazi na sjeveru Srbije, a oko 500 na jugu.

“Alarmantno je da se neke zemlje povode za primjerom Mađarske, koja na silu vraća migrante. To je apsolutno neprihvatljivo za nas. Ne treba da čekamo tisuće ljudi, već da, kad vidimo da je balkanska ruta ponovo proradila, upozorimo Europu da migrantska kriza traje”, rekao je Vulin i naglasio da, “ako zatvorite granice, otvarate rute krijumčarima”.

Dodao je kako Srbija ne može sama da rješava ovaj problem, bez koordinacije sa drugim zemljama.

“Migranti se vraćaju u Srbiju i to nije riješen problem. Za jedan dan uđe 500 migranata, a za 10 dana bit će ih 5 000. Mi ne možemo da dopustimo da se na teritoriju Republike Srbije nekontrolirano ulazi i izlazi”, naglašava Vulin.

Prema njegovim riječima, premijer Aleksandar Vučić je upoznat sa situacijom i posvećen je u pronalaženju rješenja.

“Službe su dobile naređenja, i građani treba da budu uvjereni da ćemo migrantsku krizu voditi štiteći građane Srbije, uz brigu za migrante”, naglasio je Vulin, prenosi Tanjug.