Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruski izvori

Wagnerovci u pohodu na Moskvu do sada srušili šest helikoptera i jedan avion Ruske vojske

utkin wagner moskva putin
FOTO: Twitter

Procjene su da je u Rostovu ostalo oko 5.000 Wagnerovaca, a da ostatak, njih oko 20.000 ide prema Moskvi

Jedinici plaćeničke grupe Wagner primiču se Moskvi. Prema proruskim izvorima pobunjeni Wagnerovci su na oko stotinjak kilometara od ruske prijestonice.

Na putu od Rostova na Donu gdje je noćas započeo po mnogima državni udar u Rusiji, u nekoliko navrata su napadnuti iz zraka, no to ih nije zaustavilo.

Proruski Telegram kanal “Fighterbomber” javlja da su Wagnerovci tokom marča na Moskvu srušili čak šest helikoptera Ruske vojske i jedna transportni avion.

bomber
FOTO: Telegram

Prema istom izvoru Ruska vojska u pokušaju da zaustavi Wagnerovce u pohodu na Moskvu izgubila je tri helikoptera Mi-8mtpr, jedan helikopter Mi-8, jedna jurišni helikopter Ka-52, 1x Mi-35 i jedan avion IL-22M.

Objavljene su i prve snimke srušenih ruskih letjelica.

Na jednoj od snimaka vidi se trenutak kada ruski jurišni helikopter K-52 u rejonu Voronježa uspijeva izbjeći projektil ispaljen iz sistema Strela-10 koji su također viđeni u koloni Wagnera koja ide ka Moskvi.

Kako je potvrđeno na ranije objavljenim snimcima snage Wagnera u koloni koja ide ka Moskvi imaju protivzračne sisteme.

Reuters je objavio vijest da jedinice Wagnera koje idu ka Moskvi predvodi osnivač te plaćeničke grupe Dmitry Utkin, najbliži saradnik vlasnika Wagnera Jevegnije Prigožina. Utkin je inače od strane Putina svojevremeno dobio orden Heroja Rusije.

Prema još nepotvrđenim informacijama Prigožin je ostao u Rostovu odakle komanduje opracijom. Procjene su da je u Rostovu ostalo oko 5.000 Wagnerovaca, a da ostatak, njih oko 20.000 ide prema Moskvi.