Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wall Street Journal: Postoji mogućnost da Rusija i Turska prekroje granice Balkana

004

Na nedavno održanom sastanku za koji javnost nije znala zapadni zvaničnici su pitali dobro informisanog njemačkog diplomatu koji problem u Evropi treba najviše da ih zabrinjava, a on je odgovorio da je to situacija na zapadnom Balkanu, piše ugledni The Wall Street Journal.

Njemački diplomata na ovom sastanku je upozorio na rastući uticaj Rusije i Turske na zapadnom Balkanu istakavši da te zamlje “miješaju u tom loncu”.

Kao najgori mogući scenario ovaj diplomata je naveo situaciju u kojoj bi Rusija i Turska utjecale na Srbiju i Albaniju da im pomognu prekrojiti granice na Balkanu. U tom slučaju Srbija bi zauzela dio BiH, a Albanija bi pripojila veći dio Kosova i dijelove Makedonije.

Wall Street Journal navodi da će teško doći do ovog scenarija, ali da on nije nemoguć.

Turska i Rusija približile su se više no ikad otkako zajednički kritikuju Evropsku uniju. Upravo na Balkanu Erdogan i Putin vide laku priliku da sa veoma malo rizika naprave probleme Evropskoj uniji, piše Wall Street Journal.

Srbija, Makedonija, Crna Gora, Kosovo i BiH još uvijek su daleko od članstva u Evropskoj uniji, a evropskim zemljama dodatni problem je stvorio izlazak Velike Britanije iz EU.

“Srbi i Albanci će morati gledati ka istoku ukoliko ih zapad napusti. To će značiti jačanje nacionalizma uz pomoć Rusije i Turske”, navodi se u članku Wall Street Journala.
Attachments area