Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

WHO: Ebola više nije prisutna u zemljama zapadne Afrike

14/01/2016

 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da virus ebole više nije prisutan u zemljama zapadne Afrike, nakon što u Liberiji više od 40 dana nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze ovim virusom.

Zvaničnik WHO-a Rick Brennen u Ženevi je izjavio kako je virus ebole u posljednje vrijeme bio prisutan jedino u Liberiji, no ni u ovoj zemlji ga više nema.

“Virus ebole u posljednjem periodu bio je prisutan jedino u Liberiji. Prošla su 42 dana otkako u ovoj zemlji nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze virusom, što je dva puta više od maksimalnog prijelaznog razdoblja”, rekao je Brennen.

Iz WHO-a je ranije saopćeno kako je virus eliminisan iz Gvineje i Sierra Leonea, a okončanjem u Liberiji virus je nestao iz zapadne Afrike.

Ipak, upozoreno je da bi se ebola u ove tri zemlje mogla ponovo javiti u blažoj formi.

Virus ebole nijprije se pojavio na jugu Gvineje krajem 2013. godine, nakon toga i u Liberiji i Sierra Leoneu. Slučajevi zaraze ovim virusom zabilježeni su u još sedam zemalja. Ukupno od posljedica zaraze ebolom u zapadnoj Africi život je izgubilo 11.315 osoba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.