Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska zdravstvena organizacija

WHO: Indijski soj virusa predstavlja globalnu opasnost

indija

Indijski soj je pokazao laku i brzu transmisiju, izaziva težu kliničku sliku, primjetna je smanjena efikasnost terapija i vakcina, odnosno aktivnost antitijela

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasifikovala je indijski soj koronavirusa kao “varijantu od globalne zabrinutosti”.

Prema preliminarnim istraživanjima, varijanta B.1.617 lakše se širi od drugih sojeva i zahtijeva dodatne studije. WHO navodi da se ova varijanta već proširila na više od 30 zemalja. Na sličan način ocijenjene su i tri druge varijante iz Britanije, Južnoafričke Republike i Brazila.

Indijski soj je pokazao laku i brzu transmisiju, izaziva težu kliničku sliku, primjetna je smanjena efikasnost terapija i vakcina, odnosno aktivnost antitijela. Ova varijanta trenutno se analizira da se utvrdi da li je odgovorna za ogroman porast slučajeva u Indiji gdje su bolnice i krematorijumi prepuni.

Prema posljednjima podacima, u Indiji je registrovan 366.161 novi slučaj infekcije, dok je 3.754 ljudi umrlo. Eksperti kažu da su realne cifre vjerovatno mnogo veće od registrovanih.