Globus

Olakšali proces nabavke

WHO izdao prvu hitnu dozvolu za vakcinu Pfizera i BioNTecha

01/01/2021

Vakcina Pfizer/BioNTech već se nekoliko sedmica koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u zemljama EU-a, u Sjedinjenim Državama i u Švicarskoj

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je dala prvo hitno odobrenje od početka pandemije covida-19, za vakcinu Pfizera i BioNTecha, olakšavajući tako proces državama koje ga žele što hitnije početi koristiti, saopćila je ta agencija UN-a, prenosi Hina.

“Ovo je iznimno pozitivan korak u jamčenju univerzalnog pristupa vakcinama protiv covid-19”, rekla je Mariangela Simao, direktorica zadužena za pristup lijekovima u WHO-u.

Ovaj postupak, koji WHO može koristiti u hitnim slučajevima, omogućava državama koje nužno ne raspolažu sredstvima za brzo utvrđivanje djelotvornosti i sigurnosti nekog lijeka, brži pristup terapiji.

Istodobno ovo odobrenje omogućuje UNICEF-u, UN-ovoj agenciji zaduženoj za važan dio logistike distribucije vakcine protiv covida-19 širom svijeta i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji kupnju vakcina koja će se distribuirati i siromašnim zemljama, stoji u priopćenju za javnost.

Vakcina Pfizer/BioNTech već se nekoliko sedmica koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u zemljama EU-a, u Sjedinjenim Državama i u Švicarskoj.

Dosad je vakcinisano nekoliko miliona ljudi. Procjenjuje se da mu je učinkovitost čak 95 posto, no otežavajuća je okolnost čuvanje na temperaturi od čak minus 80 Celzijevih stepeni, što otežava i skladištenje i distribuciju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.