Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Olakšali proces nabavke

WHO izdao prvu hitnu dozvolu za vakcinu Pfizera i BioNTecha

Caucasian female doctor scientist wearing protective clothing and face mask, using syringe for vaccination. Coronavirus covid 19 pandemic biohazard.
Caucasian female doctor scientist wearing protective clothing and face mask, using syringe for vaccination. Coronavirus covid 19 pandemic biohazard.

Vakcina Pfizer/BioNTech već se nekoliko sedmica koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u zemljama EU-a, u Sjedinjenim Državama i u Švicarskoj

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je dala prvo hitno odobrenje od početka pandemije covida-19, za vakcinu Pfizera i BioNTecha, olakšavajući tako proces državama koje ga žele što hitnije početi koristiti, saopćila je ta agencija UN-a, prenosi Hina.

“Ovo je iznimno pozitivan korak u jamčenju univerzalnog pristupa vakcinama protiv covid-19”, rekla je Mariangela Simao, direktorica zadužena za pristup lijekovima u WHO-u.

Ovaj postupak, koji WHO može koristiti u hitnim slučajevima, omogućava državama koje nužno ne raspolažu sredstvima za brzo utvrđivanje djelotvornosti i sigurnosti nekog lijeka, brži pristup terapiji.

Istodobno ovo odobrenje omogućuje UNICEF-u, UN-ovoj agenciji zaduženoj za važan dio logistike distribucije vakcine protiv covida-19 širom svijeta i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji kupnju vakcina koja će se distribuirati i siromašnim zemljama, stoji u priopćenju za javnost.

Vakcina Pfizer/BioNTech već se nekoliko sedmica koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u zemljama EU-a, u Sjedinjenim Državama i u Švicarskoj.

Dosad je vakcinisano nekoliko miliona ljudi. Procjenjuje se da mu je učinkovitost čak 95 posto, no otežavajuća je okolnost čuvanje na temperaturi od čak minus 80 Celzijevih stepeni, što otežava i skladištenje i distribuciju.