Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO: Moguće da vakcina bude spremna do kraja godine

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Devet eksperimentalnih vakcina dio je WHO-ove inicijative Covax, u okviru koje se planira raspodijeliti dvije milijarde doza do kraja 2021. godine

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je na solidarnost, kako bi se osigurala ravnopravna raspodjela vakcine kada bude spremna.

Vakcina protiv COVID-19 možda će biti spremna do kraja godine, izjavio je u utorak direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ne navodeći pojedinosti.

Pozvao je na solidarnost i na političko djelovanje svih čelnika kako bi se osigurala ravnopravna raspodjela vakcine kada ona bude spremna, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Trebat će nam vakcina i postoji mogućnost da je imamo do kraja godine. Nadamo se”, rekao je Tedros na završetku sastanka izvršnog odbora WHO-a posvećenog globalnom odgovoru na pandemiju.

Devet eksperimentalnih vakcina dio je WHO-ove inicijative Covax, u okviru koje se planira raspodijeliti dvije milijarde doza do kraja 2021. godine.

Do sada se 168 zemalja priključilo toj inicijativi, ali Kina, Sjedinjene Američke Države i Rusija nisu među njima.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je saopćila da je sklona bilateralnim dogovorima radi nabave vakcine od proizvođača.

“Trebamo jedni druge, trebamo solidarnost i moramo se iz sve snage boriti protiv virusa”, kazao je Tedros.