Globus

sporna vakcina

WHO nakon pauziranja AstraZenece: Ne želimo da se stvara panika

15/03/2021

Savjetodavni odbor WHO-a planira se sastati u utorak kako bi razgovarali o vakcini čije su korištenje u ponedeljak pauzirale i Francuska, Njemačka i Italija

Nakon što je nekoliko država suspendovalo korištenje AstraZeneca vakcine generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u rekao je ponedjeljak da je sistem namjenjen zaštiti javnog zdravlja funkcionalan.

“To nužno ne znači da su ovi događaji povezani sa vakcinacijom protiv COVID-19, ali je rutinska praksa da se istraže, i to pokazuje da sistem nadzora funkcioniše i da postoje učinkovite kontrole”, rekao je Tedros Adhanon Ghebreyesus.

Savjetodavni odbor WHO-a planira se sastati u utorak kako bi razgovarali o vakcini čije su korištenje u ponedeljak pauzirale i Francuska, Njemačka i Italija.

Danska i Norveška prestale su prošle sedmice sa korištenjem ove vakcine nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka, krvarenja i niskog broja trombocita. Usljedile su Island, Bugarska, Irska i Holandija.

Uprkos tome, najviši zvaničnici WHO-a ponavljaju da nema zabilježenih smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa vakcinom.

“Ne želimo da ljudi stvaraju paniku”, rekla je glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminatan, dodajući kako za sada nije pronađena veza između “događaja povezanih sa trombocitima” i vakcinama protiv COVID-19.

Iako pojedine zemlje pauziraju vakcinaciju, druge nastavljaju, a iz WHO-a i drugih tijela stižu savjeti da se nastavi sa korištenjem AstraZeneca vakcine uz pojašnjenje da korist od vakcine prevladava bilo koje rizike.

Velika Britanija, gdje je AstraZeneca razvijena u saradnji sa Oxford Univerzitetom kaže da nisu zabrinuti, dok proizvođač lijekova kaže da nema dokaza o povećanom riziku od krvnih ugrušaka.

Regulatori Evropske unije su 30. januara odobrili vakcinu britansko-švedskog proizvođača, navodeći da je efikasna za upotrebu.

Vakcina AstraZenece pokazala je efikasnost od 76 posto tri mjeseca nakon primanja jedne doze, a efikasnost vakcine je 82,4 posto sa 12 ili više sedmica razmaka između doza.

Vakcina AstraZeneca je jedna od četiri odobrene vakcine u Srbiji, a doze te vakcine je Srbija donirala i Bosni i Hercegovini, nakon čega je u entitetu Federacija BiH započeta imunizacija zdravstvenih radnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.