Globus

Omikron

WHO: Novi soj izaziva zabrinutost, nosi veći rizik od ponovne infekcije

26/11/2021
Ilustracija

Varijanta, do sada poznata kao B.1.1.529, registrovana je u Južnoj Africi, Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je novu varijantu COVID-19 koja se pojavila u Južnoafričkoj Republici proglasila “varijantom koja izaziva zabrinutost” i nazvala je Omicron, javlja Anadolu Agency (AA).

Saopćenje WHO-a uslijedilo je nakon što se Savjetodavna grupa za virus SARS-CoV-2, koju čine nezavisni stručnjaci, sastala kako bi razmotrila varijantu koja je prvobitno nazvana B.1.1.529.

WHO je objavio da “varijanta zabrinutosti” ima veliki broj mutacija, prenosiva je i možda spretnija u izbjegavanju mjera javnog zdravlja, uključujući vakcine.

Nova varijanta je prvi put prijavljena WHO-u iz Južnoafričke Republike u srijedu, a otkrivena je i u Bocvani, Hong Kongu i Belgiji.

“Preliminarni dokazi ukazuju na povećan rizik od ponovne infekcije ovom varijantom, u poređenju s drugim varijantama”, objavio je WHO te pozvao pojedince da poduzmu potrebne korake kako bi smanjili rizik od COVID-19.

To uključuje nošenje maski za lice, održavanje higijene ruku, fizičko distanciranje, poboljšanje ventilacije zatvorenih prostora, izbjegavanje gužvi i vakcinacija.

Mnoge države, uključujući Tursku, Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i zemlje Evropske unije, uvele su ograničenja putovanja za posjetioce s područja južne Afrike.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.