Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tedros Ghebreyesus

WHO o vakcini protiv koronavirusa: Nazire se svjetlo na kraju tunela

vakcina-koronavirus

On je kazao da WHO trenutno ima devet potencijalnih vakcina protiv koronavirusa, a da se nastavlja s radom kako bi se izabrale najsigurnije i efikasnije opcije

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako su u multinacionalni projekt razvoja vakcine protiv koronavirusa COVAX uključene 172 članice, javlja Anadolu Agency (AA).

“Niz vakcina je ušao u posljednju fazu kliničkog istraživanja. Ukazalo se svjetlo na kraju tunela“, poručio je Ghebreyesus iz sjedišta WHO-a u Ženevi i pozvao članice te organizacije da finansijski podrže projekt COVAX.

Ističući kako je investiranje u COVAX najbolji način za okončanje pandemije COVID-19 i osiguranje održivog ekonomskog razvoja, Ghebreyesus je kazao da od svih članica očekuje da ispune data obećanja i obaveze.

Ghebreyesus je ponovio da su u projekt uključene 172 članice, ali nije precizirao da li su među njima i SAD, Kina i Rusija.

On je kazao da WHO trenutno ima devet potencijalnih vakcina protiv koronavirusa, a da se nastavlja s radom kako bi se izabrale najsigurnije i efikasnije opcije.

“Trenutno odvojeno pregovaramo sa četiri proizvođača“, kazao je Ghebreyesus i dodao da se pregovori vode kako bi se svim uključenim članicama omogućio jednak pristup vakcini, bez obzira da li se radi o nerazvijenim, zemljama u razvoju ili razvijenim zemljama.

Prvi čovjek WHO-a dalje je kazao da je cilj projekta da se do kraja naredne godine osigura najmanje dvije milijarde doza sigurne i efikasne vakcine.