Globus

Svjetska zdravstvena organizacija

WHO objavio uznemirujuće podatke: Veliki broj novozaraženih je u bolnici

28/10/2020

Procjenjuje se da je oko 18 posto oboljelih od COVID-19 hospitalizovano, a za oko sedam posto oboljelih potrebna je intenzivna njega ili podrška respiratora pri disanju

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je na globalnom nivou prošle sedmice registrovano gotovo tri miliona slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći eksponencijalni rast od početka pandemije.

U sedmičnoj analizi pandemije COVID-19, WHO je upozorio da je drugu sedmicu zaredom najveći udio novih slučajeva zabilježen u evropskoj regiji, s više od 1,3 miliona novooboljelih ili oko 46 posto od ukupnog broja širom svijeta. WHO je naveo da je i smrtnost u porastu u Evropi, sa skokom od oko 35 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Iako se broj smrtnih slučajeva postepeno povećava, udio umrlih u ukupnom broju oboljelih ostaje relativno nizak, u odnosu na ranu fazu pandemije u proljeće“, istakli su iz WHO-a.

Također, zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija u izvještaju je primijetila da se hospitalizacija i popunjenost jedinica intenzivne njege zbog COVID-19 povećala u 21 zemlji širom Evrope.

Procjenjuje se da je oko 18 posto oboljelih od COVID-19 hospitalizovano, a za oko sedam posto oboljelih potrebna je intenzivna njega ili podrška respiratora pri disanju.

Prema podacima WHO-a u svijetu je od početka pandemije potvrđeno više od 43 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 1.160.650 ljudi. U posljednje tri sedmice zemlje sa najviše registrovanih slučajeva COVID-19 su: Indija, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Brazil i Velika Britanija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.