Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

WHO pozvan da oformi vijeće eksperata za borbu protiv virusa Zika

zika

Američki naučnici pozivaju Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da poduzme hitne mjere za borbu protiv širenja opakog virusa zika i da ne ponovi greške učinjene tokom nedavne borbe protiv epidemije virusa ebole.

Profesori američkog Univerziteta Georgetown Daniel Lucey i Lawrence Gostin u zajedničkoj kolumni objavljenoj u naučnom časopisu “Journal of the American Medical Association” upozoravaju da je rizik širenja virusa zika globalnog karaktera.

Oni pozivaju WHO da izvuče pouku iz prethodne situacije vezane za borbu protiv širenja virusa ebole i hitno oformi vijeće naučnika koji će imati savjetodavnu ulogu u efikasnoj borbi za zdravlje ljudi.

“Mora se hitno oformiti vijeće eksperata koji će izvještavati rukovodstvo organizacije WHO o potrebnim uvjetima za proglašavanje vanrednog stanja u vezi sa zdravljem ljudi. Proces formiranja takvog vijeća bi pobudio međunarodni interes za to pitanje”, poručili su autori kolumne.

Podsjećajući da su hiljade ljudi životom platile zakašnjelu reakciju organizacije WHO tokom bobe protiv širenja virusa ebole, eksperti Lucey i Gostin su upozorili rukovodstvo te organizacije da se to ne bi smjelo ponoviti i kada je u pitanju potencijalna prijetnja širenja virusa zika.

U tekstu se dalje navodi da bi se testiranja prvih vakcina protiv virusa zike mogla početi u naredne dvije godine, ali da bi prema važećim pravilima do upotrebe takvih vakcina moglo proći najmanje deset godina.

Poziv na globalnu borbu protiv širenja virusa zika uputio je i američki predsjednik Barack Obama. Uporedo s tim, Centar za preventive i kontrolu bolesti SAD-a (CDC) je upozorio Amerikance da ne putuju u 22 zemlje regije zbog rizika od virusa zika.

I brazilska predsjednica Dlima Rousseff je tokom 4. Samita lidera zemalja Latinske Amerike i Kariba pozvala sve zemlje regije da se zajednički bore protiv tog problema.

Organizacija WHO je nedavno upozorila da bi opaki virus zika mogao biti prijetnja u svim zemljama američkog kontinenta, osim u Kanadi i Čileu. Regionalni odjel organizacije WHO za panameričku regiju PAHO je saopćio da se virus zika pojavio u najmanje 20 zemalja zapadne hemisfere i da je posebno zabrinjavajuće njegovo širenje u zemljama Južne Amerike.

U saopćenju se navodi da je pojava prenosnika pomenutog virusa komarca Aedes registrirana u svim zemljama američkog kontinenta, osim u Kanadi i Čileu.

Organizacija WHO je i prošle sedmice objavila slično upozorenje u kojem je ukazano da je u posljednjih pet godina rizik pojave virusa zika povećan za 30 puta.

Zika virus, za kojeg još nije otkriven lijek, registriran je prvi put 1940. godine u Ugandi, odakle se proširio cijelom Afrikom. Virus se kasnije pojavio u Južnom Pacifiku i Aziji, a odnedavno i u Latinskoj Americi. Opasni zika virus prenosi komarac aedes, koji je ujedno i prenositelj žutice, kostolomne denga groznice i virusa čikungunje.

Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Pored uboda komarca, zika virus se prenosi i širi transfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom. Ustanovljeno je i kako virus zika izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.