Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvanična objava

WHO proglasio koronavirus pandemijom!

pan

Do sada je WHO oklijevao da proglasi pandemiju zbog zabrinutosti da bi izazvalo nepotrebnu paniku, iako su države upozoravale da se pripreme za pandemiju

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila globalnu pandemiju zbog koronavirusa.

Broj zaraženih osoba i smrtnih slučajeva se mijenja. Prema posljednjim podacima zaraženo je više od 122.000 osoba, a registrovana su 4.391 smrtna slučaja širom svijeta.

Pandemija označava širenje infekcijske bolesti u širokim geografskim regijama, kontinentalnih ili globalnih razmjera.

Do sada je WHO oklijevao da proglasi pandemiju zbog zabrinutosti da bi izazvalo nepotrebnu paniku, iako su države upozoravale da se pripreme za pandemiju.

“WHO je procjenjivao ovu epidemiju iz minute u minutu i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih”, kazao je šef WHO-a na konferenciji za medije.

“Stoga smo odlučili objaviti da se širenje Covida 19 može okarakterizirati kao pandemija”, dodao je.

“Pandemija nije riječ koju koristimo olako ili nemarno. Riječ je to koja, ako je pogrešno upotrijebimo, može izazvati neopravdani strah ili neopravdano prihvaćanje mišljenja da je borba gotova što vodi patnji i smrti”, rekao je Tedros Adhanom.

Dodao je kako se hiljade ljudi bore za svoje živote u bolnicama diljem svijeta te kako će broj zaraženih kao i mrtvih u danima i sedmica pred nama biti još veći.

“U zadnje dvije sedmice broj zaraženih izvan Kine se povećao 13 puta, a broj zaraženih zemalja se utrostručio. Sada imamo preko 118.000 slučajeva u 114 zemalja, a 4291 osoba je izgubila život”, rekao je.

Šta je pandemija?

Pandemija nije povezana s težinom bolesti ili stopom smrtnosti, već s geografskim širenjem. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pandemija se proglašava kada se nova bolest, za koju populacija nije razvila imunitet, počinje ubrzano širiti svijetom.

Da epidemija prešla u pandemiju, mora doći do drugog vala zaraze. Primjerice, turist koji se zarazio u Kini, a simptome dobio u drugoj zemlji ne spada pod kategoriju moguće pandemije. Ali ako se virus počinje širiti u nekoj zemlji između osoba koje nisu bile u Kini ili u dodiru s nekim ko je putovao u tu zemlju, radi se o matičnom širenju koje se može proglasiti pandemijom.

Kada se proglasi pandemija, to znači da će vrlo vjerovatno doći do širenja zaraze u drugim zajednicama te vlade i zdravstveni sustavi moraju biti pripremni na takvo vanredno stanje.

Epidemija je, s druge strane, nagli porast slučajeva oboljenja koji može biti jedinstven za jednu zemlju ili zajednicu, piše The Guardian.

Dosadašnje pandemije

Proglašavanje pandemije ukazuje na to da se virus više ne nalazi samo u određenim regijama ili zemljama i da bi bilo dobro da zemlje preusmjere fokus s mjera osiguranja, poput pretjerano restriktivnih karantena, na liječenje pacijenata s koronavirusom.

Dosadašnje pandemije: H1N1 (2009.), HIV (1981.), španjolska gripa (1918.), boginje (1870.) i kuga (1347.).