Globus

Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO razočaran što Kina još nije dozvolila stručnjacima ispitivanje porijekla virusa

06/01/2021

"Danas smo saznali da kineski zvaničnici još nisu završili neophodne dozvole za dolazak tima u Kinu", kazao je Ghebreyesus novinarima u Ženevi

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je u utorak (5. januar) da je razočaran što kineski zvaničnici nisu završili dozvole za dolazak tima stručnjaka u Kinu radi ispitivanja porijekla korona virusa, prenosi Radio SLobodna Evropa.

Ghebreyesus, koji rijetko kritikuje Peking, rekao je da su članovi međunarodnog tima naučnika u posljednja 24 sata počeli da kreću iz svojih zemalja za Kinu na osnovu dogovora WHO-a i kineske vlade, navodi AP.

“Danas smo saznali da kineski zvaničnici još nisu završili neophodne dozvole za dolazak tima u Kinu”, kazao je Ghebreyesus novinarima u Ženevi.

Naveo je da je “veoma razočaran tom viješću”, s obzirom da su dva člana tima već krenula na put, dok je ostalima polazak otkazan u posljednjem trenutku.

Gotovo od početka epidemije postoje pozivi da se međunarodnim istražiteljima omogući ulazak u Kinu da utvrde kako je počela zaraza korona virusom.

Informacija o porijeklu novog korona virusa i o tome kako se prvobitno proširio mogla bi pomoći zemljama koje se bore protiv bolesti COVID-a 19.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.